Hlavní obsah

Poslanci KSČM si pozvali Bobošíkovou

Právo, Novinky, ČTK, znk, jov, gő

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Komunisté v úterý ráno rozhodli, že budou v prezidentské volbě nadále prosazovat vlastního kandidáta. Na odpoledne si pozvali europoslankyni Janu Bobošíkovou na jednání poslaneckého klubu. KSČM chce, aby druhá volba prezidenta proběhla veřejně. Jsou také proti znovuzvolení současného prezidenta Václava Klause.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip, europoslankyně Jana bobošíková a předseda poslanecké klubu KSČM Pavel Kováčik.

Článek

KSČM chce, aby druhá volba prezidenta proběhla veřejně. Jsou také proti znovuzvolení současného prezidenta Václava Klause.

Bobošíková řekla Novinkám, že si připravuje podklady ze svého působení v Evropském parlamentu, ve kterých se vyjadřuje k radaru, jaderné energetice a EU.

S sebou si vezme i návrh změny české ústavy, který vypracovala se svým týmem a který obsahuje přímou volbu prezidenta. Je připravena odpovídat na otázky poslanců KSČM.

:. Europoslankyně Jana Bobošíková foto: PRÁVO/Michaela Říhová

"Bobošíková by měla uvážit riziko, že její role může být degradována na stranu zvolení Václava Klause. Je otázkou, zda je vůbec nalevo od Jana Švejnara," řekl Novinkám místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

"V posuzování pěti podmínek na kandidáty nelze být u Bobošíkové měkčí, než u jiných kandidátů a to se týká i volitelnosti," doplnil Dolejš.

Hlasování o Švejnarovi je nyní irelevatntní, soudí Kováčik

"Nebráníme se setkání s Janem Švejnarem, ale důležitější jsou nyní jednání politických stran," uvedl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Na dotaz, proč není v usnesení zmíněn Švejnar, Kováčik řekl, že hlasování o Švejnarovi je teď irelevantní.

V první volbě komunisté nehlasovali ani pro jednoho z kandidátů, a umožnili tak Janu Švejnarovi, aby prošel do druhé volby. Tím, že Švejnara jasně nepodpořili, přestože je jim bližší než prezident Václav Klaus, protestovali proti tomu, že s nimi strany, které česko-amerického ekonoma navrhly, o jeho nominaci předem nejednaly.

Před druhou volbou proto předseda KSČM Vojtěch Filip přišel s návrhem na nominaci europoslankyně Jany Bobošíkové, ombudsmana Otakara Motejla, exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a šéfa Akademie věd Václava Pačese.

Většina z těchto lidí ale dává najevo, že proti Švejnarovi kandidovat nechce, Rychetský nabídku už několikrát odmítl. Lhůta pro předkládání nominací pro druhou volbu vyprší o půlnoci.

Zástupci ČSSD a zelených navíc míní, že nominace třetího kandidáta by rozmělnila podporu Švejnarovi a posílila Klause. Toho názoru je například i místopředseda KSČM Jiří Dolejš, podle kterého by strana měla podpořit jen jednoho protikandidáta současného prezidenta. V pondělí Novinkám.cz řekl, že taktiku z první volby nelze v druhé volbě zopakovat a že by se strana měla rozhodnout pro menší zlo, kterým je podle něj Švejnar.

:. Místopředseda KSČM Dolejš by podpořil Švejnara, Filip je spíše pro vlastního kandidáta. Na snímku oba debatují s místopředsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem.foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Komunisté by tak nakonec mohli buď podpořit Švejnara nebo trvat na prosazení jednoho z lidí, které zmínil Filip. V úvahu připadá hlavně Bobošíková, kterou výbor uvedl na prvním místě. Třetí možností je, že nechají znovu Švejnara projít až do třetího kola a nakonec nedají hlas ani jednomu z kandidátů.

Dilema tajné volby

ODS zatím trvá na tajné volbě a v každém případě hodlá i do druhé volby nominovat Václava Klause. Ani ČSSD velmi pravděpodobně neustoupí, takže bude chtít veřejné hlasování. Socialisté budou s největší pravděpodobností znovu podporovat Švejnara, za nímž stojí také zelení, část lidovců a většina senátorů z klubů KOD a SNK.

:. Lidovci se rozhodnou, jestli obrátit a navrhnout v druhém kole tajnou volbu. Na snímku předseda KDU-ČSL Jiří Čunek (vpravo) a první místopředseda Senátu Petr Pithart.foto: Právo/Milan Malíček

O další strategii pro prezidentskou volbu bude odpoledne jednat i celostátní konference KDU-ČSL. Lidovci jsou stále rozděleni, někteří podporují Klause, jiní Švejnara. Křesťanští demokraté budou zřejmě rozhodovat i o tom, zda se přikloní k tajné, či veřejné volbě.

Stejnou otázku budou řešit i další strany a na toto téma se možná uskuteční také mezistranická jednání. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek se chce s předsedy koaličních i opozičních stran domluvit. Veřejné hlasování totiž podle něj selhalo.

Anketa

Jak by se podle vás měli komunisté rozhodnout?
podpořit Švejnara
73,1 %
prosazovat vlastního kandidáta
3,4 %
podpořit Klause
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10502 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám