Hlavní obsah

Poslanci jednání o referendu odložili. Počkají na názory ústavních právníků

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Poslanci se na úterní schůzi Sněmovny shodli, že debata o novele zákona o obecním referendu, jak ho navrhuje předseda SPD Tomio Okamura, bude pokračovat až po uspořádání odborného semináře. Na něm by chtěli téma referenda detailně probrat napříč politickými kluby i s odborníky na ústavu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf SPD Tomio Okamura. Zůstane místopředsedou Sněmovny?

Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos ze Sněmovny skončil. Děkujeme za pozornost.

18:30 - S uspořádáním semináře souhlasí všechny poslanecké kluby. Na něm by měli své připomínky přednést i odborníci na ústavu. Zatím není jasné, kdy seminář proběhne, a tak ani to, kdy se téma referenda na plénum Sněmovny opět vrátí.

18:25 - Poslanci si odhlasovali přerušení debaty o novele ústavního zákona o obecném referendu. Znovu o něm budou jednat na první schůzi po uspořádání odborného semináře o referendu.

17:50 - Předseda ODS Petr Fiala se ohradil proti projevu Okamury. „Není pravda, že kdo nechce zavádět prvky přímé demokracie, není dobrým demokratem. Je to nesmysl,” prohlásil.

16:45 - Slovo si vzal šéf SPD Tomio Okamura, pro kterého je zavedení referenda stěžejní. „Všichni se zaklínáme, jakými jsme demokraty, ale když přijde na lámání chleba, tak slyším, že demokracie jen odtud potud,” kritizoval.

16:40 - „Návrh příliš konsenzuální není,” konstatoval zpravodaj zákona Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Podotkl, že návrh musí odsouhlasit i Senát. „S tím bychom měli pracovat,” uvedl.

16:32 - Poslanci začali projednávat návrh zákona o celostátním referendu.

15:32 - Lidovci si vzali hodinovou přestávku na poradu svého klubu.

15:19 - Poslanci řeší novelu zákona o ČNB, poté budou probírat daňový řád. Následně by měli projednávat zavedení celostátního referenda.

14:38 - Předseda lidoveckých poslanců Bartošek se pustil do poslanců hnutí ANO kvůli tomu, že podpořili Okamuru v čele Sněmovny. „V mnoha ohledech se chováte stejně jako komunisti, destruujete politickou kulturu v ČR,“ vyčetl jim.

14:32 - Poslanci nebudou jednat o odvolání místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury. Pro zařazení bodu na program schůze dolní komory hlasovalo jen 70 poslanců, potřeba jich bylo 86.

14:20 - První místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan na plénu začal číst jména 337 obětí, které zemřely v táboře v Letech. Svůj plán už avizoval na tiskové konferenci. „Má se jednoznačně uznat to, že byla dána oběť 337 životů v době té nejhorší diktatury,“ řekl Rakušan.

14:18 - Poslanec Pavel Žáček (ODS) navrhl, aby Babiš poslancům na plénu vysvětlil situaci v Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). [celá zpráva]

14:10 - Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek navrhl do programu, aby Sněmovna řešila odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny. „Sesbíral jsem podpisy 86 poslanců,“ oznámil Bartošek na plénu.

14:07 - Poslanci nejprve uctili památku zavražděného novináře Jána Kuciaka. „Rádi bychom jeho památku uctili minutou ticha. Prosím, abyste povstali,“ vyzval své kolegy šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO).

14:00 - Začala schůze Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám