Hlavní obsah

Poslanci: Definujte nově znásilnění

Pokud legislativní změnu znásilnění nenavrhne ministerstvo spravedlnosti, udělají to členové podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny. Právu to řekla jeho předsedkyně Taťána Malá (ANO).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kandidátka ANO na ministryni spravedlnosti Taťána Malá

Článek

V úterý o možné redefinici jednala v rámci kulatého stolu s odborníky a zástupci neziskových organizací.

Současná legislativa klasifikuje znásilnění jako čin, kdy někdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti.

Jde o přidání nových termínů. A to frází „bez souhlasu“ či „proti vůli“. O konkrétním znění budeme ještě mluvit, Taťána Malá, poslankyně ANO

„Bavili jsme se o několika variantách, jak by nová ideální definice měla vypadat. Jde o přidání nových termínů. A to frází „bez souhlasu“ či „proti

vůli“. O konkrétním znění ale budeme mluvit na dalším jednání s podvýborem,“ upřesnila Malá.

Ministerstvo: Nynější legislativa stačí

„Máme několik variant, jak redefinici znásilnění prosadit. Může to jít vládním návrhem zákona iniciovaným pravdě­podobně ministerstvem spravedlnosti. Velmi bych o spolupráci na tomto problému s ním stála. Pokud ale nazná, že na tom pracovat nechce, iniciovali bychom redefinici poslaneckým návrhem sami,“ uvedla Malá.

Policie obvinila psychiatra Cimického ze znásilnění a vydírání

Krimi

Dodala, že bude dále jednat s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) o potřebě změny definice znásilnění. „Pomůže to obětem a dáme signál veřejnosti, že sex bez souhlasu není normální. Není důvod čekat,“ podotkla Malá.

Podle Ondřeje Lebla z legislativního odboru ministerstva spravedlnosti, který se jednání u kulatého stolu také zúčastnil, ale redefinice není potřeba.

„Máme za to, že je nadbytečná. Stávající definice ve spojení s judikaturou Nejvyššího soudu pokrývá všechny relevantní případy. Pokud bychom změnu provedli, nedosáhneme žádného posílení práv obětí, protože mohou existovat jiné cesty, jak jejich postavení podpořit,“ přiblížil Lebl.

Absence souhlasu součástí definice

Mezi tyto cesty podle něj patří vzdělávání orgánů v trestním řízení, tedy policie či soudů. Lebl na setkání u kulatého stolu také uvedl, že ministerstvo vnitra chystá zavedení zákazu otázek na předchozí se­xuální vztahy a chování oběti znásilnění při policejním výslechu.

Až 80 procent ženských obětí zůstává bez odškodnění

Domácí

S nadbytečností redefinice znásilnění ale nesouhlasí neziskové organizace.

„Judikáty nepokrývají nejzásadnější problém. Tím je zamrznutí obětí při znásilnění, což je přirozená obranná reakce těla, kdy se oběti nemohou nijak bránit, protože nejsou schopny udělat vůbec nic. Chtěli bychom prosadit definici založenou na absenci souhlasu, která je více účinná. Protože více obětí pak vyhledá pomoc, nahlásí to na policii a jejich případy se dostanou před soud,“ podotkla zakladatelka neziskové organizace Konsent Johanna Nejedlová.

Podle výzkumu ředitele vládního odboru rovnosti žen a mužů Radana Šafaříka je v České republice ročně spácháno asi dvanáct tisíc znásilnění, na policii je jich nahlášeno ale jen šest set.

Zvýšit tresty za znásilnění jde i bez Istanbulské úmluvy, upozorňují aktivistky

Domácí

I proto je podle Nejedlové nutná redefinice. „Vypadá to, že by se ale konečně měla sepsat. Z našich jednání s politiky ze STAN, Pirátů či KDU-

ČSL usuzujeme, že politická vůle pro redefinici je. Zatím ale nemáme informace, kdy by to mělo být,“ konstatovala Nejedlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám