Hlavní obsah

Poslanci nepočkali na Babiše, ten jim za to nic vysvětlovat nebude

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Až budou poslanci probírat bod Daňové podvody ministra financí, šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) nakonec ve Sněmovně nebude. Novinkám v rozhovoru řekl, že je pro něj důležitější program, který má na výjezdu v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš ve Sněmovně. Archivní foto. Dnes za poslanci nepřijede, otevírá dálnici.

Článek

Kvůli bodu, který na program schůze v úterý protlačil předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, se ve středu ve Sněmovně strhla mela. Poslanci ANO se snažili bod přesunout, aby Babiš stihl přijet. Nakonec na dvě hodiny zabrzdili jednání Sněmovny. Bod s názvem Daňové podvody ministra financí by měl nakonec přijít na přetřes ve dvě hodiny odpoledne.

Dorazíte dnes do Sněmovny?

Nestihnu přijet. Chtěl jsem, aby se projednávání bodu posunulo na pátou, to nechtěli. Pan Kalousek tvrdí, že mě k tomu nepotřebuje, potom mě obviňuje, že pohrdám Sněmovnou. Nepočítal jsem s tím, že dnes budu ve Sněmovně, měl jsem dlouhodobě plánovaný výjezd do Jihočeského kraje. Nabízel jsem, že přijdu, evidentně o to poslanci nestojí.

Já žádné podvody nedělám. Jsou to všechno výmysly, pan Kalousek tomu ani nerozumí
Andrej Babiš

Proč jste program nezrušil, když už jste včera věděl, že dnes se bude řešit ten bod? Nepřijde vám důležitější být ve Sněmovně, když se má jednat o daňových podvodech ministra financí?

Já nemám žádné daňové podvody, to bych si vyprosil. To laskavě neříkejte.

Já to neříkám. Citovala jsem jen oficiální název toho bodu.

Mají se řešit podvody ministra financí. Tak nechť řeší tu modrou knížku, co napsal protikorupční fond. Dvacet let tady Kalousek dělá podvody, tak to zkuste jednou napsat. Já žádné podvody nedělám. Jsou to všechno výmysly, pan Kalousek tomu ani nerozumí. Když mluví o odepisování akcií, tak je to směšné. Po prvním ročníku ekonomky lidi vědí, že se akcie neodepisují a nemůže se snižovat daňový základ. Moje vystoupení, které bylo odmítnuto Sněmovnou, tam kolega za mě přečte. Bylo řečeno, že ten bod přijde na pořad dne kolem 17. hodiny, to bych stíhal.

Už včera byl na program zařazený jako pátý bod jednání.

Mně kolegové říkali, že to bude odpoledne kolem 17. hodiny.

Takže je to chyba kolegů?

Nevím, co se se mnou dohadujete. Chtěl jsem přijet, tak mohli počkat. Když pan Kalousek říká, že tam nemám být, tak nevím, co mi tady podsouváte.

Nic vám nepodsouvám. Jen se ptám, jestli jste včera neměl raději zrušit dnešní program a přijít do Sněmovny.

Ne. Pro mě je důležitější program, co jsem měl, než nějaké žvásty Kalouska.

A co že máte za tak důležitý program?

Měl jsem výjezd, kvůli druhé vlně EET jsem navštívil obchod, byl jsem na škole v Českých Budějovicích a teď jsem byl na otevření dálničního úseku.

Pan Kalousek to označil za vaši předvolební kampaň a sebeprezentaci.

My jsme placeni za to, že děláme pro lidi. Já nedělám pro sebe, jak to dělá pan Kalousek 20 let. Proč se nezeptáte pana Kalouska, aby ukázal daňové přiznání za 20 let? Proč to nemáte nikde v titulku? Já jsem jediný politik, který zveřejnil daňové přiznání za 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám