Hlavní obsah

Pomoc ukrajinským uprchlíkům nabízí desítky tisíc Čechů. Nejčastěji jde o ubytování

Po vojenském napadení Ukrajiny Ruskem se u Čechů projevila velká vlna solidarity a nabízejí příchozím ukrajinským utečencům nejrůznější formy pomoci. Nejčastěji jde o ubytování, konkrétně jde o více než 53 tisíc míst. Vyplývá to z databáze platformy Pomáhej Ukrajině, která zprostředkovává nabídku a poptávku pomoci pro uprchlíky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Desetiletá Ukrajinka Dáša nakreslila symbolický obrázek.

Článek

Válku na Ukrajině rozpoutalo 24. února Rusko vpádem svých invazních vojsk. Od té doby napadenou zemi opustily miliony lidí, několik set tisíc z nich uteklo i do České republiky. V návaznosti na to Češi začali utečencům nabízet nejrůznější pomoc.

Ženy na útěku potřebují ošetření i psychickou podporu

Válka na Ukrajině

Platforma Pomáhej Ukrajině, zřízená Konsorciem nevládních organizací, sdružuje nabídku a poptávku pomoci pro Ukrajince. Z databáze plyne, že nápomocno chce být aktuálně více než 30 tisíc Čechů či místních firem.

„Lidé přes naši platformu nabízejí velké kapacity ubytování, ale také svou profesi i svůj volný čas, aby pomohli. Na nás teď je, abychom co nejvíce podpořili, že se pomoc dostane k těm, kdo ji potřebují. Stále se nám registrují nové pomáhající obce a neziskovky. My sami aktivně informujeme Krajská asistenční centra i obce o kapacitách ubytování a novinkách z ministerstev,“ uvedla vedoucí výzkumu Konsorcia Blanka Tollarová.

Nejzatíženější jsou střední Čechy, v Praze došly byty

Nejčastěji lidé nabízí ubytování v samostatných bytech či spolubydlení, konkrétně s touto formou pomoci přispěchalo 9859 lidí nebo společností, kteří nabídli kapacity pro 53 142 uprchlíků. Doposud se podařilo ubytovat přes platformu 12 635 osob. Nejrychleji kapacity ubývají v Praze a Středočeském kraji, kde se soustředí nejvíce nabídek a poptávek.

V poměru nabídek ubytování a počtu registrovaných uprchlíků jsou nejzatíženější střední Čechy, kde na jedno místo vychází téměř 22 utečenců.

Ve větších městech už podle Konsorcia docházejí samostatné byty, které jsou vhodné primárně pro dlouhodobé ubytovávání. V hlavním městě už prý nejsou téměř žádné volné, z celkově nabídnutých 1490 bytů je volných pouze 131. Naopak poměrně volné jsou hotely. Ve zbylých částech republiky jsou ubytovací kapacity zatím stále dostatečné.

Kromě ubytování však lidé mohou na platformě nabízet, ale i poptávat materiální pomoc, dopravu, doučování, dobrovolnickou pomoc či poradenství.

Národní divadlo pořádá lekce baletu pro ukrajinské děti

Domácí

Například materiální pomoc nabídlo doposud téměř 5,5 tisíce Čechů, podobný počet se hlásí také jako dobrovolníci. Počet dobrovolníků však podle nevládních organizací od začátku dubna klesá.

Nejrůznější pomoc uprchlíků nabízejí i další lidé, kteří nejsou registrovaní na platformě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám