Hlavní obsah

Polní nemocnice už není potřeba, ale ministr se zrušení brání

Novinky, Dominika Jeřábková

Podle národního koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého se blíží moment, kdy bude nutné rozhodnout o zrušení polní nemocnice v pražských Letňanech. Vedení ministerstva zdravotnictví se tomu zatím brání. V areálu, za jehož pronájem má stát zaplatit miliardáři Pavlu Sehnalovi dalších 53 milionů korun, zatím žádní pacienti nebyli. Trénují tam pouze vojáci.

Foto: Novinky

Polní nemocnice Letňany Bulovka

Článek

„Polní nemocnice v Letňanech plní roli záložních kapacit pro případ vyčerpání kapacit „normálních" nemocnic. Při stávajícím klesajícím trendu počtu nemocných v nemocnicích bude role těchto záloh obecně stále nižší a v určitém momentu bude nutno rozhodnout, jak dlouho je ještě účelné tuto zálohu udržovat,“ napsal Novinkám Černý.

A právě o tom, zda vůbec zamíří do polní nemocnice pacienti, má podle informací Novinek rozhodovat Černého tým Národního dispečinku lůžkové péče, který nově vznikl při ministerstvu zdravotnictví.

Polní nemocnice v Letňanech má být do konce února. Dalších 53 milionů pro miliardáře Sehnala?

Domácí

Záložní nemocnici v pražských Letňanech, za jejíž provoz zodpovídá Nemocnice Na Bulovce, vybudovala armáda na konci října. Mezitím se však nárůst počtu nakažených zpomalil a do záložní nemocnice tak dosud žádný pacient převezen být nemusel. Doposud stát zaplatil za pronájem 26 milionů korun, minulý týden pak resort zdravotnictví rozhodl o prodloužení smlouvy do 28. února. Aktuálně slouží prostory jako výcvikové středisko Červeného kříže.

Počty hospitalizovaných klesají

Domácí

I přesto, že klesá počet hospitalizovaných, by diskuse o tom, zda ministerstvo smlouvu nevypoví dříve, měla podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) proběhnout nejdříve v druhé polovině ledna. Výpovědní lhůta je však 21 dnů, a tak by se nájemní smlouva mohla zkrátit maximálně o pár dní.

„Ve chvíli, kdy by došlo k demontáži nebo úplné deaktivaci té nemocnice, jsou s tím také spojené poměrně velké náklady. A ve chvíli, kdy situace v celé Evropě je taková, jaká je, tak si myslím, že by to nebylo bezpečné," uvedl šéf resortu.

Doplnil, že i u druhé polní nemocnici v Brně doporučil, aby smlouva nebyla po vypršení platnosti na konci roku rušena.

Blíží se příjemnější odběry? Bulovka zkouší testy ze slin, Blatný je nechce

Domácí

Jenže zmiňovanému argumentu – že by se nemocnice mohla ještě využít později – nenahrávají další podmínky provozovatele. Sehnal totiž již dříve avizoval, že prostory pro nemocnici poskytne nejdéle do konce února. A tak i v případě, že by došlo k nárůstu počtu nakažených, jenž se podle odborníků projeví v nemocničních kapacitách za dva až tři týdny, mohli by pacienti dorazit do zařízení maximálně na pár dní.

Odpovědi na otázku, zda by tak měl smysl převoz pacientů do zařízení, které se bude muset začít brzy vyklízet, se však i Černý vyhýbal. „Lze konstatovat že nemocnice z hlediska kapacity v tuto chvíli není nutná. Zálohy se vytvářejí pro případ nouze, jejich nevyužití není známkou špatného plánování, ale naopak výrazem odpovědnosti a přípravy na nejhorší scénář, který nikdo nechce, aby nastal. I proto bylo důležité, že byla nemocnice zřízena,“ napsal Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám