Hlavní obsah

Politologové: Rusnok dostane přes 90 hlasů, na důvěru je to málo

Politologové soudí, že by Jiří Rusnok mohl při středečním hlasování o důvěře vládě dostat na svou stranu přes 90 poslanců, nebude to však podle nich stačit k tomu, aby Sněmovna jeho kabinetu vyslovila důvěru. Podle politologů se ale situace může ještě do středy změnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Rusnok před jednáním vlády.

Článek

Sám Rusnok předpokládá, že získá až 97 hlasů. V České televizi zároveň poznamenal, že doufá, že to bude na důvěru stačit. [celá zpráva]

Politolog Petr Just ale mírní jeho nadšení. "Na jeho místě bych tak velký optimista nebyl," řekl s tím, že by Rusnokův kabinet mohlo podpořit jen těsně přes 90 poslanců. Pokud strany bývalé koalice budou držet pohromadě, pak podle Justa nemůže Rusnok na svou stranu získat nadpoloviční většinu poslanců. Bývalou koalici totiž podporuje 101 členů dolní komory.

Podle Jana Outlého by mohlo pro Rusnokův kabinet hlasovat i více poslanců. "Číslo 97 nemusí být daleko od reality, ale ani to nemusí stačit," řekl Outlý.

Počty se ještě mohou změnit

Situace se však podle odborníků může do středy změnit. Například Just poukázal na to, že se v poslední době nijak nevyjadřují někteří rebelové ODS, což by podle Justa mohlo něco naznačovat.

Outlý zase připomněl to, že součástí koalice jsou i poslanci strany LIDEM. Přitom její šéfka Karolína Peake v neděli v ČT řekla, že se svými kolegy mluvila naposledy před třemi týdny. Od té doby jí prý ale nikdo z nich neřekl, že by změnil názor nebo se nechtěl na středeční jednání Sněmovny dostavit.

Pokud Rusnokova vláda důvěru nezíská, není podle politologů jisté, že by prezident pověřil druhým pokusem kandidátku bývalé koalice a šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS).

Podle Outlého i Justa by prezident mohl spíše zvolit "vyčkávací taktiku" a nechat vládnout kabinet v demisi. Mohl by se tím podle Outlého snažit přimět poslance k tomu, aby se dohodli na rozpuštění Sněmovny a předčasných volbách.

Outlý se domnívá, že by jako dočasné řešení do předčasných voleb mohl pověřit také předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Podle Justa by to ale zřejmě byl zbytečný pokus, ČSSD by na svou stranu podle něho většinu ve Sněmovně nezískala.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka začal chválit Rusnokovu vládu

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek pochválil programové prohlášení vlády Jiřího Rusnoka. Uvedl, že se sociální demokracie ve většině bodů shoduje...

Výběr článků

Načítám