Hlavní obsah

Polistopadový vývoj hodnotí pozitivně nejvíc lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S výrokem, že nynější režim je lepší než ten před listopadem 1989, souhlasí téměř dvě třetiny lidí (64 procent). Je to nejvíce od vzniku České republiky. Nespokojenost s polistopadovým vývojem deklarovalo v průzkumu STEM 18 procent lidí, což je nejméně od roku 1997.

Článek

Zatímco podle dvou třetin lidí je nynější režim lepší, za srovnatelné je považuje 20 procent lidí. Podle 16 procent dotázaných byl lepší režim před rokem 1989.

„Aktuální šetření zjistilo největší rozdíl od roku 1992 (48 procentních bodů) mezi těmi, kdo polistopadový vývoj hodnotí kladně, a těmi, kdo jej hodnotí záporně,” konstatovala agentura, podle níž je počet lidí, kteří režimy hodnotí jako srovnatelné, relativně stabilní.

Agentura zkoumala i osobní hodnocení polistopadového vývoje. Větší či menší spokojenost deklarovalo 27 procent lidí. Nespokojeno bylo 18 procent dotázaných a zbývajících 55 procent deklarovalo smíšené pocity.

Necelé dvě třetiny lidí (63 procent) věří, že ekonomický a politický vývoj po listopadu 1989 přináší jejich dětem lepší budoucnost, než kdyby pokračoval režim socialismu před rokem 1989.

Mladí smýšlí pozitivněji

STEM uvedl, že nejpozitivněji hodnotí vývoj posledních 30 let mladí lidé. „V kategorii 18 až 29 let, tedy respondentů, kteří se narodili po roce 1989, bylo 35 procent spokojených s polistopadovým vývojem a jen 9 procent nespokojených (zbytek měl smíšené pocity). Naopak v nejstarší kategorii respondentů nad 60 let bylo nespokojených 20 procent a spokojených jen 25 procent,” uvedla agentura.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Listopadové události roku 1989

Výrazně pozitivněji hodnotí režim stoupenci pravice (84 procent). U lidí řadících se politicky na střed je to 62 procent, zatímco levicově smýšlejících respondentů se polistopadovému vývoji dostalo kladného hodnocení jen od 44 procent lidí.

Průzkum proběhl od 11. do 25. října a zapojili se do něj 1002 respondenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám