Hlavní obsah

Policisté si na služební zákon počkají další rok

– PRAHA

Policisté se i přes původní sliby zákonodárců opětovně nedočkají od nového roku platnosti služebního zákona. Poslanci sice ve středu schválili novelu služebního zákona, která nové platové podmínky stanovuje, její účinnost ale posunuli až na začátek roku 2007.

Článek

Do té doby se s čísly stanovujícími platy policistů bude zřejmě ještě hýbat.

Ministr vnitra František Bublan chtěl novelou služebního zákona zvýšit průměrné platy policistů ze současných 27 tisíc na 29 tisíc, neboť se obával odlivu policistů, kteří jsou nespokojeni s finanční situací.[celá zpráva]

"Je to takové poloviční vítězství," řekl po rozhodnutí poslanců novinářům Bublan. Uvítal to, že Sněmovna novelu přijala, a většina vládních návrhů tak zřejmě od roku 2007 začne platit. Přiznal ale, že v otázce platů jsou představy politických stran natolik odlišné, že shoda nebyla možná. "Problém je v tom, že komunisté chtěli přidat lidem v těch nižších tarifních třídách a zase pravicové strany, respektive ODS, chtěla přidat těm, kdo jsou v těch vyšších třídách," dodal.

Služební zákon měl platit již od ledna letošního roku, ovšem postavil se proti němu předseda lidovců Miroslav Kalousek. Šéf KDU-ČSL vloni kritizoval "neúměrné zvyšování platů policistů v porovnání s učiteli". [celá zpráva]

Kalouskův boj

Kalousek již loni prosazoval odklad platnosti zákona o dva roky, nyní se mu tedy jeho původní plán podařilo realizovat. Podle původního znění služebního zákona, za který bojoval tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), měli policisté brát průměrnou mzdu 32 tisíc korun. Kalousek upozorňoval, že by zvýšení platů policistů stálo stát kolem 8 miliard ročně. Počítalo se i s výsluhami a odchodným pro bývalé policisty, nyní je ve Sněmovně vůle jejich požitky zkrátit.

Výsledkem dnešního hlasování je, že se platy zaměstnanců bezpečnostních sborů od ledna razantně zvyšovat nebudou. Vláda je bude dále určovat svými nařízeními a porostou asi o čtyři až pět procent, tedy zhruba o 2000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám