Hlavní obsah

Až třetina policistů má jít s platem dolů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezidium začalo hasit velmi palčivý problém. Schválení návrhu nového služebního zákona Poslaneckou sněmovnou může odstartovat vlnu hromadného odchodu policistů z přímého výkonu služby do civilu. Pokud totiž novela projde, půjde s platem dolů asi 14 tisíc policistů, což je téměř třetina celého policejního sboru.

Článek

Utahování opasků se týká hlavně řadových policistů, kteří se denně perou se zločinem na ulicích. Vedení prezidia na problém upozornilo minulý týden všechny ředitele krajských policejních správ. "Navrhli nám řešení, jak platy dorovnat. Máme se k tomu vyjádřit," řekl jeden z důstojníků, který byl přítomen debaty. Podle Hany Žváčkové z tiskového oddělení policejního prezidia není pro vedení policie takový dopad nové právní normy přijatelný a hledají se řešení, jak hrozícímu plošnému poklesu celkových služebních platů u tisícovek policistů zabránit.

Nový zákon sice policistům zvyšuje tarifní složku platu, ale na druhé straně jim bere příspěvky za službu v noci, o víkendu a také příspěvek za hodnost. "Právě u těch kluků na ulicích, jako jsou obvoďáci, dopraváci a začínající kriminalisté, jsou pohyblivé složky platu vyšší než avizované navýšení základního tarifu. Rozdíl může být od stovek korun až po tisíce," vysvětlil Právu zdroj z policejního prezidia. Podle něho na novém zákonu vydělají policisté, kteří pracují v kanceláří s pevnou pracovní dobou a funkcionáři od deváté platové třídy výše.

Nivelizační snahy problém nevyřeší

Řada policistů z přímého výkonu služby by tak raději viděla, jak Sněmovna spláchne novelu ze stolu. "Mě je třicet let. Nový zákon pro mě nic dobrého nepřináší. Mohu být kdykoliv propuštěn i za přestupek. Když nyní odejdu do civilu, mám ještě šanci založit si nový život. Stávající zákon mi po deseti letech služby přiznává nárok na 20 procent výsluhy. K tomu si seženu novou práci, v sobotu neděli budu s rodinou a budu žít normální život," uvažoval jeden z oslovených strážců pořádku.

Své jméno zveřejnit nechtěl ."Otevřeně něco zkritizujete a máte hned flastr," omlouval svoji anonymitu. Snížení platu považuje za absurdní. "V době, kdy životní náklady rostou, půjdu se mzdou dolů? Štve mě i to, že kolegové, kteří jsou pěkně od sedmi do půl čtvrté v kanceláři a v teplíčku, si polepší," dodal.

Policejní prezidium chce případnému úprku policistů z ulice do civilu zabránit nivelizací platů. "Krajští policejní ředitelé byli seznámeni s návrhem řešení spočívajícím v poměrném snížení osobních příplatků na funkcích se současným vysokým osobním příplatkem tam, kde nový zákon přináší platové navýšení. Takto získané prostředky by mohly být použity pro přerozdělení do zvláštních a osobních příplatků u činností, kterým hrozí platový pokles," prohlásila Žváčková.

Podle názoru oslovených odborníků na příslušnou legislativu to je ale v rozporu se zákonem. "Ten říká, že osobní ohodnocení se přiznává za kvalitu práce a ne proto, aby se vyrovnal plat," uvedl jeden z nich. Tento systém přerozdělení peněz by mohl také vést k různým vnitřním rozbrojům.

"Policisty mám rozlišené podle toho, jakou mají výkonnost. Ten, kdo si to nezaslouží, přece nemůže dostat vysoké osobní jen proto, aby se mu vyrovnal plat. Jak k tomu přijdou ti, kteří nadprůměrně pracují. To je celé postavené na hlavu," prohlásil jeden z okresních policejních ředitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám