Hlavní obsah

Policista mě skoro zničil a vy ho očistíte? Přehnal jste to, napsal prezidentovi

Právo, Patrik Biskup

Před čtyřmi lety zaplavily Plzeň hanlivé letáky s portrétem Luboše Kotába a textem, že muž na fotografii je velký podvodník. „Byl to šok, strach, ostuda. Plakáty visely všude, na veřejném osvětlení, na domech, na každém vchodě, na popelnicích, na zastávkách. Byly jich stovky, několik týdnů jsem objížděl město a strhával je. Přítelkyně se mi z toho psychicky zhroutila a jako živnostník jsem přišel o zákazníky,“ vzpomínal 42letý elektromontér.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Zdeněk Kylián u soudu

Článek

A tak se rozhodl na vlastní pěst vypátrat, kdo za očerňovací kampaní stojí. A to se mu částečně povedlo. Zjistil, že v tom má prsty plzeňský policista Zdeněk Kylián, kterého soud za to později potrestal dvouletou podmínkou.

Dnes již bývalý policista spadá do skupiny odsouzených, na které se vztahuje amnestie Václava Klause. A to s Kotábem pořádně zacloumalo.

„Teď se mi akorát tak může smát do očí. Bude očištěný a mě tenkrát málem zničil. Skoro jsem přišel o rodinu a jako řemeslník byl téměř odepsaný. Nikomu jsem nikdy nic nevyčítal, žádné stížnosti nikam nepsal. Ale teď už jsem to nevydržel a poslal dopis prezidentovi, že to s tou dobrotou vážně přehnal,“ prohlásil Kotáb.

S oznámením málem neuspěl

V živé paměti ještě má, jak ho s trestním oznámením všichni posílali od čerta k ďáblu s tím, že není vlastně pořádně co vyšetřovat a že to maximálně může být přestupek.

„Pozor!! Důležité upozornění!!! Tento muž na fotografii Luboš Kotáb (firma The Elektro El) je velký podvodník!!!“
nápis na letáku, který Luboši Kotábovi zničil život

„Až po zveřejnění případu zasáhlo krajské státní zastupitelství. Moje zjištění a důkazy, na které do té doby nikdo nereflektoval, začali brát žalobci najednou vážně a policistu obvinili z několika trestných činů,“ vzpomínal na několikaleté peripetie Kotáb.

Podle něj bylo klíčové, že fotografie na plakátu byla totožná s tou, kterou měl v cestovním pase. „Šlo o úřední fotku. Tak mi bylo jasné, že pochází jedině z nějakého policejního archívu,“ vysvětlil Kotáb.

Vytáhl z archivu fotku

Podle rozsudku to byl právě Kylián, který Kotábovu portrétovou fotografii vytáhl z interní databáze ministerstva vnitra. Ta se objevila na plakátech s doprovodným textem: „Pozor!! Důležité upozornění!!! Tento muž na fotografii Luboš Kotáb (firma The Elektro El) je velký podvodník!!!“

„Policista provedl lustraci bez služebního důvodu a tyto osobní údaje vynesl z policejního oddělení s tím, že budou použity k poškození dotyčného muže,“ uvedl v listopadu 2010 samosoudce Josef Prach. Kdo ale plakáty přímo vyrobil a vylepil, se zjistit nepodařilo.

„Byly jich stovky a byly cíleně rozmisťovány na místech, kde byl poškozený známou osobou. To způsobilo, že poškozenému rapidně klesly zakázky a psychicky tím trpěla i jeho rodina,“ konstatoval tehdy soudce.

Kylián za neoprávněné nakládání s osobními údaji a zneužití pravomoci dostal jeden rok vězení s dvouletou podmínkou a zákaz práce u policie na dva roky. Svoji vinu od začátku popíral, ale neuspěl ani u odvolacího soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám