Hlavní obsah

Podle CVVM vede ODS, komunisté jsou opět druzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další průzkum volebních preferencí potvrdil vedení opoziční ODS. Podle posledního průzkumu CVVM, který byl zveřejněn ve středu, vede ODS s 31 % hlasů. Na druhém místě jsou komunisté s 16 procenty, kteří o 2 procenta předstihli vládní ČSSD. CVVM tak potvrdil rostoucí preference komunistů, kteří porazili ČSSD už v listopadovém průzkumu TNS Faktum.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s říjnovým průzkumem CVVM si ODS polepšila o tři procenta. Sociální demokraté naopak klesli z druhého místa, kde je vystřídali komunisté. KSČM přitom byla druhou nejsilnější stranou už v listopadovém průzkumu TNS Factum. Do parlamentu by se podle CVVM dostali ještě lidovci se sedmi procenty.

V prosincovém žebříčku stranických preferencí CVVM získali komunisté 16 procent, téměř o tři víc než v říjnovém průzkumu. Sociální demokraté měli stále 14 procent. Lidovci měli sedm procent, o dvě méně než v říjnovém žebříčku, a unionisté dvě procenta, proti minulým výsledkům si pohoršili o 1,5 procenta.

Opozice získává body

Z mimoparlamentních stran si podle CVVM vedou nejlépe zelení a nezávislí, které preferují shodně dvě procenta respondentů. Z dlouhodobějšího sledování preferencí CVVM vyplývá, že se postupně zvyšuje přízeň ODS a KSČM, naopak sociální demokraté pomalu ztrácejí.

Pokud by se příští týden uskutečnily volby, zúčastnilo by se jich 65 procent dotázaných. Téměř třetina lidí by k volebním urnám nešla a šest procent lidí nevědělo, uvedl průzkum CVVM.

Reklama

Související články

Komunisté předběhli ČSSD

Komunisté podle v pondělí zveřejněného průzkumu preferencí agentury STEM v říjnu poprvé předběhli ČSSD. KSČM by volilo 18,5 procenta lidí, zatímco ČSSD...

Výběr článků

Načítám