Hlavní obsah

Podívejte se do přísně střežené věznice, kde si odpykávali trest Berdych nebo Kajínek

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Málokdo má možnost nahlédnout za bránu přísně střežených prostor českých věznic, pokud se tam tedy nedostane po spáchání trestného činu. Rýnovická věznice v Jablonci nad Nisou se rozhodla otevřít dveře veřejnosti v rámci oslav 50 let od svého založení. V těchto prostorách tzv. s ostrahou a s vysokým a středním stupněm zabezpečení si odpykával trest třeba odsouzený vrah Jiří Kajínek, kterého „proslavily” útěky z vězení či milost od prezidenta, či šéf zločineckého gangu David Berdych.

Rýnovická věznice, kde si odpykával trest David Berdych nebo Jiří Kajínek, slaví. Podívejte se do přísně střežených prostorVideo: Novinky

 
Článek

Věznice v Jablonci byla zřízena k 1. srpnu 1968 v souvislosti s budováním automobilového průmyslu v dané oblasti. Byla totiž potřeba pracovní síla, a tak se na místě postavila věznice plná práceschopných odsouzených.

V současnosti si zde odpykává trest okolo 550 lidí. Vězni jsou rozděleni podle výše trestu, závažnosti zločinu, věku apod. Je zde také zřízen oddíl pro mladé a prvovězněné odsouzené, pro studenty a také oddíl ochranné léčby protitoxikomanické a protialkoholické.

Foto: Novinky

Cela na specializovaném oddělení pro drogově nebo alkholově závislé.

Příprava na život venku

Dalším oddílem je například výstupní oddíl, který byl založen roku 1996. Slouží odsouzeným, kteří se mají brzy vrátit zpět do normálního života, a protože někteří za mřížemi strávili delší čas, je nutné je na to připravit.

„Součástí zacházení s odsouzenými jsou aktivity výchovné a vzdělávací. Snažíme se vězně co nejvíce připravit na život po propuštění z výkonu trestu. Na výstupním oddíle je intenzivní práce s odsouzenými, aby se co nejrychleji začlenili do běžné společnosti a byli schopni si vyřídit běžné záležitosti,“ popsal možnosti ředitel věznice Vlastimil Kříž.

O vězně se kromě dozorců starají také psychologové, sociální pracovnice, speciální pedagogové, pedagogové volného času a vychovatelé-terapeuti.

Práce a vzdělání

Zařízení nabízí vězňům možnost zaměstnání, a to v areálu věznice ve výrobních halách nebo na pracovištích firem převážně v Libereckém kraji.

„Velmi významnou částí práce s odsouzenými je právě zaměstnávání. Máme zde mnoho firem, které mají zájem zaměstnávat naše odsouzené,“ poznamenal plukovník Kříž.

Foto: Novinky

Odsouzení mají možnost se vzdělávat, zájem je o 3D kurz.

Součástí věznice je také pobočka středního odborného učiliště, kde si lidé mohou dodělat vzdělání.

„Naše věznice je jedna z devíti středisek, kde je střední odborné učiliště a odsouzení zde mají možnost vyučit se v kurzu obráběč kovů a dále ve dvou kurzech knihař a 3D tisk,“ představil školství ve věznici Kříž.

Drogově závislí

V areálu je také budova pro pár odsouzených, kteří vyžadují speciální dozor. Součástí jejich terapie je zahradničení.

„Součástí oddílu, kde máme protitoxikomanickou a protialkoholní léčbu je i zahradní terapie. Odsouzení pod vedením odborného týmu zde mají možnost pěstovat různé ovoce a zeleninu,“ řekl ředitel.

Dodal, že zde se vězni učí, že je potřeba se o něco starat, aby to mělo efektivní výsledek.

Slavní vězni

Věznicí prošlo také pár obecně známých vězňů. Jedním z nich byl třeba Jiří Kajínek, odsouzený vrah proslavený útěky se sem přestěhoval v únoru 2017 z Mírova.

Tady také byl, když prezident Miloš Zeman oznámil, že mu udělí milost. Několik dní před Kajínkovým propuštěním pak novináři pobývali před vstupem do věznice, aby jim nic neuniklo.

Část trestu si v rýnovickém vězení odseděl také David Berdych, muž spojený s množstvím vražd, únosů a loupeží v rámci činnosti tzv. Berdychova gangu.

Foto: Novinky

Rýnovice slaví 50 let od svého založení. Veřejnost může navštívit výstavu o historii i současnosti.

Zařízení k 50. výročí nachystalo také výstavu, která je přístupná od 27. září. Veřejnosti ji může navštívit každou středu od 14. do 15. hodin.

Výstava, kde se návštěvník dozví vše o historii i současnosti věznice, ale seznámí se i s výrobky vězňů a jejich aktivitami, bude trvat až do 13. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám