Hlavní obsah

Počty úmrtí se v půlce května vrátily na běžnou úroveň

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty osob, které v ČR zemřely, se v druhé polovině května vrátily na běžnou úroveň. V průběhu měsíce zemřelo 9349 lidí, což bylo ve srovnání s dubnem o 2254 méně. Ve srovnání s květny z let 2015 až 2019 letos zemřelo o 462 lidí více, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Zatímco v dubnu byla úmrtnost ještě o 28 procent vyšší, květnový úhrn 9,3 tisíce zemřelých odpovídal již jen pětiprocentní nadúmrtnosti,” uvedla vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

Týdenní počty úmrtí klesají od poloviny března, kdy během jediného týdne zemřely čtyři tisíce osob.

„Zatímco na přelomu dubna a května byl týdenní počet zemřelých na úrovni 2,5 tisíce, na konci měsíce se již pohyboval mírně pod hranicí 2000 zemřelých, což odpovídá průměrné hodnotě z let 2015 až 2019,” konstatovali statistici.

Statistici se podívali na příčiny úmrtí. Covid byl loni na druhém místě

Domácí

V květnu byla zaznamenána nižší úmrtnost u osob nad 80 let. „Průměrné úrovni z let 2015 až 2019 se však již velmi přiblížila také úmrtnost ostatních seniorů (mladších 80 let) a osob středního věku. Sedmdesátníci a šedesátníci měli letos v květnu úmrtnost zvýšenou pouze o 4 procenta, padesátníci o 6 procent,” uvedl ČSÚ.

Z dat statistiků plyne, že loni v Česku zemřelo o 15 procent více lidí než v roce 2019. Nejčastější příčinou úmrtí byly srdeční choroby, jimž podlehlo 19 171 lidí. Druhou příčku žebříčku zaujímá onemocnění covid-19, ten byl základní příčinou u 10 539 zemřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám