Hlavní obsah

Počty nových případů covid-19 znovu rychle rostou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po poklesu z poloviny ledna dochází v České republice znovu k nárůstu počtu osob, u nichž testy potvrdily nákazu covid-19. Počet aktuálně nemocných se blíží hranici 100 000 osob.

Článek

Jestliže 13. ledna dosáhl počet osob s potvrzenou nákazou vrcholu v podobě 119 303 osob, následně jejich počty rychle poklesly až do blízkosti 70 000 nakažených.

Od 23. ledna však sledujeme další razantní nárůst k aktuálním 97 316 nakaženým.

Mohou za to poměrně vysoká čísla nových případů a nárůst reprodukčního čísla, které se z hodnot kolem 0,7 znovu blíží k 1 a je na hodnotě 0,96. Pozitivitu setrvale vykazuje zhruba třetina testů.

Oproti úvodu ledna se snížil počet hospitalizovaných, kterých je momentálně 5925, zatímco počátkem měsíce jich bylo téměř 7500.

To může souviset i s tím, že v souvislosti s covid-19 zemřelo v lednu podle dat vykázaných doposud ministerstvem zdravotnictví 4071 osob. V průměru tak zemřelo v souvislosti s covid-19  každý den v České republice 145 lidí. Od začátku epidemie je to 15 944 osob.

Počty úmrtí začaly v polovině prosince znovu rychle narůstat

Domácí

Co se příliš nemění, je počet pacientů v těžkém stavu odkázaných na umělou plicní ventilaci, případně mimotělní oběh. Jejich počet se od počátku roku drží kolem tisíce osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám