Hlavní obsah

Počty hospitalizovaných klesají

Novinky, Jaroslav Soukup

Zlepšující se situaci v boji s epidemií koronaviru dokladuje i vývoj zatížení zdravotnického systému. Razantní je v posledních dnech zejména pokles aktivních případů, který koresponduje s klesajícím počtem hospitalizovaných pacientů. Těch bylo v sobotu 5421, což je poslední známé číslo.

Článek

Počátkem listopadu přitom bylo v tuzemských nemocnicích přes osm tisíc pacientů s nákazou koronavirem a aktivních případů lékaři registrovali téměř 127 tisíc.

Nyní je situace o poznání klidnější. Počty hospitalizovaných mají jasně sestupnou trajektorii. Přetíženému personálu v nemocnicích se tak značně odlehčilo. K dispozici je momenálně 43 procent lůžek s umělou plicní ventilací.

Stupeň rizika poklesl, číslo R naopak vzrostlo

Domácí

Nižší jsou i počty pacientů ve vážném stavu vyžadujících intenzivní péči, které se proti úvodu měsíce snížily téměř o čtvrtinu na nynější zhruba 850 osob.

Jejich podíl se v posledních týdnech pohybuje kolem 15 procent.

Zároveň nelze opomenout, že během listopadu zemřelo v souvislosti s covid-19 3674 osob, a třebaže i denní statistiky počtu úmrtí rovněž klesají, stále jde o desítky případů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám