Hlavní obsah

Počty antigenních testů klesají. Projevuje se samotestování ve firmách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty provedených antigenních testů na koronavirus v posledních dnech začaly klesat. Neznamená to ale, že by se méně testovalo. Důvodem je s největší pravděpodobností samotestování v podnicích, které počty testů hlásí až na konci měsíce přes pojišťovny.

Článek

„Myslím si, že hlavní vysvětlení je, že firmy testují samy a hlásí to na pojišťovny, od kterých dostaneme data až na konci měsíce. Určitě se to přepíná do režimu buď samotestování, nebo provádění vyšetření poskytovatelem,” míní ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Podotkl ale, že dokud neuvidí data, ruku do ohně za to zatím nedá.

Nejvíce antigenních testů se provedlo minulé pondělí 15. března, kdy šlo o rekordních téměř 183 tisíc testů. Od té doby čísla setrvale klesají. V pátek bylo provedeno zhruba 113 tisíc testů. Během víkendu to pak bylo necelých 40 tisíc testů denně, víkendová čísla jsou ale obecně výrazně nižší než ta týdenní, protože některá testovací místa nefungují o víkendech a je menší zájem.

Testování ve firmách odhalilo 21 ohnisek nákazy

Domácí

Do statistik provedených testů se momentálně počítají hlavně testy z testovacích míst pro veřejnost. Firmy, kterým testování nařídila od začátku března vláda, nyní testují samy. Počty provedených testů hlásí souhrnně za celý měsíc zdravotním pojišťovnám, které jim z rozhodnutí vlády budou částečně náklady za testy kompenzovat. Do statistik se tak tato souhrnná čísla z firem dostanou vždy až po konci měsíce, kdy pojišťovny vše dohlásí.

Čísla statistikům nechybějí

V souvislosti s nákupem testů do firem zaměstnavatelé mohli přestat posílat své zaměstnance do veřejných center, což se právě projeví na počtech testů.

Podle Duška ale chybějící data z podniků nijak neovlivňují hodnocení klíčových ukazatelů vývoje epidemie onemocnění covid-19. „Teď nám to nechybí. První ucelenou dávku dat bychom měli dostat po 31. březnu, abychom to vyhodnotili,” doplnil.

Testování se od dubna rozšíří o firmy do 10 lidí

Domácí

Ty antigenní testy, které mají větší vypovídající hodnotu, jelikož jsou provedeny kvůli konkrétním důvodům, jako že je nařídí například hygienici kvůli podezření na onemocnění, ve statistikách stále jsou. Prioritní jsou podle Duška klinicky indikované testy a testy z diagnostické či epidemiologické indikace. V případě podniků jde o preventivní testy.

Určité mezery v číslech však lze podle šéfa zdravotnických statistiků očekávat i po dodání dat od pojišťoven. Některé firmy, které testují, totiž nemusí žádat o kompenzaci ze zdravotního pojištění, a tudíž se ústav nemá jak dozvědět, kolik testů daná firma udělala.

„Budeme se tedy muset smířit s tím, že možná toto testování nebudeme mít hlášené test po testu, protože pokud někdo nebude žádat podporu z pojištění, tak v podstatě hlásí povinně jen pozitivní záchyty. Celkové počty testů nikoliv,” upozornil Dušek.

Kde jsou nakažení ve firmách? Řeči o semeništích covidu se nepotvrzují

Domácí

Aby pravidelné a plošné testování v podnicích fungovalo a dařilo se odhalovat bezpříznakové pacienty, musí ale fungovat kontrola. Tu mají na starosti hygienici. Konkrétní pravidla nyní řeší hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám