Hlavní obsah

Kde jsou nakažení ve firmách? Řeči o semeništích covidu se nepotvrzují

Přírůstky nakažených v Česku i přes přísný lockdown neklesají. Možným vysvětlením může podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) být povinné testování ve firmách. Z dlouhodobých epidemiologických dat vyplývá, že v Česku se nákaza covid-19 již měsíce šíří nejčastěji právě v zaměstnání.

Článek

První vlnu povinného plošného testování antigenními testy měly firmy dokončit na konci minulého a začátku tohoto týdne. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) mělo být otestováno přes tři miliony pracovníků. Firmy hlásí 0,75 až 1,5 procenta pozitivních testů.

Právě testování ve firmách ministr vnitra Hamáček přičítá, že se situace moc nezlepšuje. „Jakmile se projeví efekt testování antigeny, tak to začne klesat rychleji,” řekl Právu.

Hamáček: Naštvanost je veliká, ale musíme vydržet

Domácí

V Česku nyní platí tvrdá protiepidemická opatření, která zapovídají veškeré volnočasové aktivity i fungování většiny obchodů a služeb. Očekávání, že při protestování zaměstnanců v jednom ze „semenišť covidu” čísla výrazně porostou, se ale nenaplňuje. I ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek má za to, že to může mít spojitost s povinným testováním.

Testy ve firmách zachytily za týden tisíce nakažených

Koronavirus

„Všichni teď čekají, že se teď najdou firmy, které jsou úplně prolezlé covidem, to se nestane. Když řeknete, že se nákaza šíří v segmentu xy, tak to ale neznamená, že se šíří ve 100 procentech těch jednotek, ale třeba jen ve 20 procentech, které musíte podchytit,” řekl Novinkám.

Podle něj lze určitý nárůst počtu nakažených, které odhalí testování ve firmách, očekávat, nemusí být ale nikterak velký.

„Nemusí být nijak šokující. Jsme ve fázi, kdy epidemie brzdí. V regionech, kde se brzdí rychleji, už jsme na cestě dolů, takže je i možné, že z většiny zanikne v celkovém poklesu,” míní Dušek.

Blatný: Začíná to zabírat, možná pustíme lidi ve volném čase trochu dál

Domácí

K tomu, že nedojde ke skokovému navýšení čísel, podle něj přispívá i to, že velká část zaměstnavatelů testovala své zaměstnance už před nařízením vlády. „Ještě bych ale chvíli počkal, protože to nabíhá a možná se to i firmy učí hlásit,” doplnil.

To, že se pozitivita testů ve firmách pohybuje na stávající úrovni, může podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vypadat jako nízké číslo, ale ve skutečnosti jde o tisíce lidí.

„Není to málo. Odpovídá to i záchytu v běžných testovacích místech pro veřejnost. Z tohoto pohledu je toto procento ve společnostech adekvátní,” uvedl Blatný po pondělním jednání vlády s tím, že je třeba testovat pravidelně a opakovaně.

Počet provedených antigenních testů prudce stoupl na konci prvního březnového týdne. Dříve se jich dělalo kolem 70, 80 tisíc, poté čísla stoupla – kromě víkendů – ke 140 až 150 tisícům denně.

Foto: archiv Evy Hrnčiříkové

Testování v areálu Barum Continental.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám