Hlavní obsah

Počet Čechů s prasečí chřipkou strmě roste, v pátek dalších pět případů

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Počet Čechů nakažených virem prasečí chřipky v posledních dnech roste. Od pondělí přibylo již 15 nakažených. Nejnověji potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku při Státním zdravotním ústavu pět nových případů. Celkem tak již bylo v ČR nahlášeno 43 lidí nakažených virem "Pandemic (H1N1) 2009", jak zní oficiální název prasečí chřipky.

Článek

Pěticí nově nakažených jsou tři ženy a dva muži ve věku od 13 do 38 let. Všichni byli ponecháni v domácí izolaci a jejich zdravotní stav je dobrý, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

U dvou z nakažených žen se infekce objevila po návratu z Velké Británie. Další se patrně nakazila poté, co byla v kontaktu s turistkou z New Yorku. U 13letého chlapce se objevily zdravotní komplikace po návratu z jazykového kurzu na Maltě a 23letý muž si chřipku zřejmě přivezl dovolené ve Španělsku.

Počet nakažených se zvyšuje nejen v České republice, ale i jinde ve světě. Ve Velké Británii jen za poslední týden zaevidovali 100 tisíc nových případů. [celá zpráva] Nejstrmější vzestup nákazy však zaznamenali v Německu.

Tajemník generálního ředitele Světového zdravotnické organizace (WHO) Keiji Fukuda v pátek agentuře AP řekl, že pandemie prasečí chřipky je zatím stále ještě v počáteční fázi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám