Hlavní obsah

Pandemie prasečí chřipky je teprve v počátcích, tvrdí tajemník WHO

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Pandemie viru A/H1N1 prasečí chřipky je stále v počáteční fázi, a to i navzdory vzrůstu počtu nakažených ve Velké Británii o více než 100 000 jen za tento týden. V pátek to v rozhovoru pro agenturu AP řekl tajemník generálního ředitele Světového zdravotnické organizace (WHO) Keiji Fukuda.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Náměstek generálního ředitele WHO Keiji Fukuda

Článek

Podle Fukudy se bude nákaza dál nějaký čas šířit. WHO už dříve odhadla, že se virem během příštích dvou let nakazí až dvě miliardy lidí. „I když máme statisíce případů, anebo bychom dokonce měli pár miliónů, jsme relativně na začátku pandemie,“ řekl.

Světová zdravotnická organizace přestala po vládách požadovat hlášení o nových případech, protože v některých zemích jich je tolik, že to nestojí za námahu. V Británii za posledních dva týdny narostl počet nakažených o více než 150 000, Spojené státy odhadují, že mají přes milión případů nákazy.

Nejprudčeji však počty rostou v Německu. Berlínský institut Roberta Kocha ve čtvrtek oznámil, že během 24 hodin přibylo 637 infikovaných. Celkem Německo eviduje téměř 3000 nakažených, uvedla ČTK.

Virus nové chřipky si za čtyři měsíce vyžádal ve světě téměř 800 mrtvých, což je už víc obětí než u ptačí chřipky za šest let. Nejzranitelnější jsou těhotné ženy či lidé se zdravotními problémy.

Podle Fukudy budou první vakcíny proti novému viru dostupné nejdříve v září nebo říjnu, přičemž další se na trh dostanou v prosinci nebo lednu, tedy dávno po začátku chřipkové sezóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám