Hlavní obsah

Poblíž Babišova domu v Průhonicích demonstrovali ekologové

– Praha

Poblíž domu premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích u Prahy se v neděli večer sešlo 13 lidí na protestu svolaném Hnutím Duha a iniciativou Fridays for Future. Požadovali dřívější konec využívání uhlí v energetice, v pondělí se má touto otázkou zabývat vláda.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Účastník happeningu maskovaný za kus uhlí.

Článek

Ekologičtí aktivisté chtěli demonstrovat přímo před Babišovým domem, policie je tam ale nepustila. Mítink tak po dohodě s policií uspořádali několik desítek metrů od premiérova bydliště. Dokumenty, které plánovali předat Babišovi, přenechali jeho ochrance.

Aktivisté na dálku premiéra vyzvali, aby podpořil co nejrychlejší konec uhlí. Jeden z účastníků měl na sobě kostým v podobě této horniny. "Už nás nepotřebujete, nikdo už uhlí nechce. Chtěli bychom jít radši na důchod," provolával. Akce, které po celou dobu přihlíželi policisté, se obešla bez incidentů. Po necelé půlhodině protestující odešli.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace poblíž domu premiéra v pražských Průhonicích

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038. Podle ekologických aktivistů je to příliš pozdě z hlediska ochrany klimatu, zdraví, ekonomických faktorů i reálného vývoje cen emisních povolenek. Poukázali na to, že část ministrů se vyslovila pro dřívější odklon od uhlí v roce 2033. Podle nich by bylo ještě výhodnější tak učinit v roce 2030.

Happening nazvaný Chce ještě někdo z vlády uhlí? má pokračovat v pondělí před ministerstvy dopravy a průmyslu a je naplánován i briefing před Úřadem vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám