Hlavní obsah

Po tornádu zbývá zbořit posledních 40 domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtyři desítky domů určených k demolici po ničivém tornádu na jižní Moravě zbývá ještě strhnout. Dalších přibližně 150 již hasiči či majitelé objektů zbořili. Poslední demoliční práce by v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku, které poslední červnový čtvrtek zasáhlo tornádo, měly skončit do dvou týdnů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Demolice v Hruškách.

Článek

„Jsou to složitější případy demolic, hůř se proto odhaduje doba trvání a největší objekty, jako je třeba poškozená střední škola v Hodoníně, si hasiči nechávají na závěr. Předpokládáme, že by mělo být hotovo zhruba za 14 dní,“ potvrdil po jednání krizového štábu jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) s tím, že v zasažených obcích bude i nadále pomáhat asi 150 vojáků.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se jednání krizového štábu také účastnil, uklidnil obyvatele zasažených obcí, že se nemusí obávat odchodu policistů. „Policie se odtud rozhodně nestahuje. I když neevidujeme žádné závažné činy, na chod v postižených obcích budou stále dohlížet desítky policistů. V oblasti působí i styční důstojníci, kdyby bylo třeba koordinovat dopravu,“ zdůraznil Hamáček.

Desítky milionů ze sbírek míří k adresátům

Domácí

Hejtman Grolich také nastínil, kam bude po dokončení bouracích a úklidových prací potřeba přesunout pozornost. „Řešili jsme posílení stavebních úřadů Břeclav a Hodonín, aby tam bylo víc lidí, kteří dokážou rychle lidem pomoct se proplést potřebnými formalitami. Měli by to být přímo úředníci z ministerstva pro místní rozvoj, kteří mají na starosti stavební řád, takže by to mělo hodně pomoct,“ popsal Grolich. „Výstavbu nemůže komplikovat nadměrná byrokracie,“ slíbil Hamáček.

Pomůžou inženýři a technici

Už téměř sedm stovek lidí z postižených obcí už požádalo o státní dotace. Podle hejtmana ale musí počkat na posudek ohledně stanovení nákladů na opravy.

„Dohodli jsme se s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, aby pro lidi udělali odhady škody. To si musí každý udělat, aby mohl žádat o dotaci nebo půjčku u ministerstva. Bez toho se nehnou z místa. Takže nabídli asi 100 lidí, kteří přijedou. Zaplatí to kraj. Čekáme na metodiku z ministerstva, aby věděli, jak to mají nacenit,“ dodal Grolich.

Dostálová: Na pračku peníze z fondu na likvidaci škod po tornádu určené nejsou

Domácí

Ve většině obcí dál fungují kontaktní místa pro dobrovolníky a místní, kteří tam můžou hlásit své požadavky. Skončila jen v Lužicích a Pánově, kde je hotovo. Pro dobrovolníky je stále k dispozici ubytovací vlak u Hrušek s jídlem a zázemím. Denně ho k přespání využívá až 80 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám