Hlavní obsah

Po srážce tramvají v Brně 13 zraněných

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Téměř po roce byli v Brně na jedné z tramvajových tratí opět ohroženi cestující. Vážná nehoda dvou tramvají si v úterý odpoledne vyžádala jednu těžce zraněnou cestující a dalších 12 lehce zraněných. Nehodu podle neoficiálních informací zavinil řidič zadní tramvaje.

Foto: Tomáš Bertók

Renault Midlum 4x4 - výjezdový automobil SDH Strašice

Článek

Podle předběžných informací 30letý řidič tramvaje číslo 1 při jízdě z Bystrce do Řečkovic ze zadu narazil do služební tramvaje, která byla před ním. Podezření ze zavinění srážky na řidiče padá mimo jiné proto, neboť tramvaje se srazily na rovném a přehledném úseku. Podle prvotních informací zastavil řidič tramvaje na zkušební jízdě mimo zastávku proto, aby zkontroloval brzdy vozu. V té chvíli do něj, zřejmě z nepozornosti, narazil řidič druhé tramvaje a obě se po nárazu do sebe zaklínily. Předmětem šetření nyní bude míra zavinění a především rychlost, kterou řidič jedničky jel. "Jakou rychlostí jel v době nehody řidič zadní tramvaje, to snadno zjistíme ze záznamového kotouče ve voze," uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová. Po nehodě v Kníničské ulici musela být omezena doprava mezi brněnskou částí Bystrc a centrem moravské metropole. Pro cestující byla připravena náhradní autobusová doprava.

Chvíle strachu a nejistoty

"Ani nevím, jak se to stalo. Bavil jsem se s kamarádem, který seděl naproti a najednou jsme ucítili náraz. Já jsem spadl na zem a on se praštil do hlavy o držadlo na sedadle. Naštěstí se nám nic nestalo, ale jedna paní, kterou srážka odmrštila až k nám, měla asi hodně polámané nohy, protože naříkala a nemohla se pohnout," řekl Právu student Jindřich Sekanina, který cestoval v tramvaji číslo 1. "K nehodě vyjela tři zásahová vozidla, která s sebou měla i jeřáb. V zadní tramvaji byl zaklíněný řidič, kterého jsme původně chtěli vystříhat ven. Protože však neměl žádné vážně zranění, tak ho 6 hasičů pomalu vytáhlo. Zároveň hasiči pomáhali ošetřit lehce zraněné cestující," uvedl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Haid.

Po srážce s autobusem jeden mrtvý

Poslední vážná nehoda tramvaje s cestujícími, se v Brně stala loni v únoru v Obřanské ulici, kde se srazila tramvaj s linkovým autobusem ČSAD. Jeden člověk zemřel, pět lidí bylo zraněno a škoda činila 300 000 korun. Nehoda se stala ve chvíli, kdy autobus vjížděl z vedlejší silnice na hlavní, po níž jela tramvaj. Petr Knötig

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám