Hlavní obsah

Pneumatiky, nádobí i staré cihly. Dobrovolníci čistili nádrž Orlík

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba tři stovky dobrovolníků sbíraly v sobotu na 45 místech kolem celé vodní nádrže Orlík odpadky, které byly dříve schované pod hladinou. K úklidu se využil stav, kdy je přehrada upuštěna kvůli přestavbě lodního výtahu. Sobotní akce byla poslední, která se před opětovným napuštěním Orlíku konala.

Vypuštěná nádrž Orlík odhalila několik desítek tun odpaduVideo: Novinky

 
Článek

Hladina nádrže Orlík je nyní zhruba o šest metrů níže, než bylo v minulých letech v tuto dobu obvyklé. Voda se kvůli stavebním pracím prakticky vrátila do původního koryta Vltavy a nad vodu se kromě míst zanesených odpadky dostaly také jezy, zbytky elektrárny nebo mosty, které desítky let zůstávaly skryty u dna nádrže.

Organizátoři úklidové akce zajistili dobrovolníkům pytle na odpadky, rukavice ale také teplé nápoje a svačinu k práci. „Už máme nasbíraných asi šest pytlů, našli jsme totiž molo plné PET lahví a skla. Vylovili jsme taky asi šest pneumatik a nějaké nádobí," uvedla dobrovolnice ze Sedlčan s tím, že jí dělá radost, když se najde tolik lidí ochotných pomoci.

Foto: Novinky

 Nízká hladina Orlíku odhalila několik desítek tun odpadu

Poprvé se dobrovolníci pustili do úklidu Orlické přehrady 5. února. Tehdy se akce  účastnili především zaměstnanci povodí, rybáři a ochránci, kteří odpad sbírali na hůře dostupných místech. „V ten den sesbírali účastníci přes 200 stolitrových pytlů odpadků a k tomu 22 tun objemného odpadu," uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Vzhledem k tomu, že nynější akce je větší, množství sklizeného odpadu bude ještě více.

Iniciativu přišel podpořit také ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Je to akce, která byla naposledy před 16 lety, je to ojedinělé a zároveň bych vyzval ty, kteří tady mají rekreační chaty a chalupy, aby toho nepořádku dělali trošku méně," řekl Toman. Poté dostal od pořadatelů pytel, rukavice a vydal se po břehu sbírat odpadky. Práci věnoval asi 40 minut.

Dobrovolníci uklízeli břehy Orlíku do sobotních 14:00. „Počítáme, že v dubnu v rámci akce Uklidmě svět, ukliďme Česko se může sběr uspořádat ještě jednou, ale to už bude úklid na vyšších partiích, protože hladina do té doby vystoupá," řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Foto: Novinky

Výzvy Ukliďme Orlík! se účastnilo kolem tří stovek dobrovolníků

Orlická přehrada je největším vodním dílem v ČR. Stavba začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. V minulosti prošla přehrada mnoha zkouškami, těmi nejnáročnějšími byly povodně v letech 2002 a 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám