Hlavní obsah

Platy učitelů porostou příští rok o osm procent. Už není o čem jednat, řekl Babiš

Novinky, ren
Aktualizováno

Platy učitelů se v roce 2020 zvýší o osm procent v tarifní části. Neporostou tak o pevnou částku, jak původně prosazoval ministr školství. Na pohyblivou složku platu půjdou dvě procenta z celkového navýšení. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (oba ANO). Vláda se ve středu také vyslovila pro zrušení povinné maturity z matematiky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr školství Robert Plaga, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík a premiér Andrej Babiš

Článek

„Myslím, že už jsme jednali tolikrát, že už ani není času,” uvedl k platům učitelů ve středu po jednání vlády premiér Babiš.

„Vysvětlili jsme si, že je potřeba nějakou pohyblivou část. Chceme školy směřovat k větším kompetencím ředitelů a takto by mohly odměnit ty lepší a motivovat ty mladé. Už nemáme o čem jednat,” poznamenal premiér.

Po měsících sporů o to, jak vzrostou od roku 2020 platy učitelů, je tak debata podle premiéra i ministra školství konečně u konce.

„Naprosto chápu, že ředitelé třeba nevěří, že nadtarifní složky platů k nim doputují. Máme tu přechod ze systému, který byl nepřehledný, a doufáme, že si důvěru učitelů získáme,” doplnil premiéra Plaga. Příslušné nařízení má nyní připravit resort práce a sociálních věcí.

Plaga tak ustoupil z dříve představené varianty nárůstu tarifní složky, kdy měli všichni dostat navíc 2700 korun a zbývající čtvrtina peněz měla jít na odměny. Podle odborů by toto přidávání ve srovnání s jejich požadavkem bylo výhodné pro 23 tisíc vyučujících v nižších platových třídách, kolem 142 200 pedagogů by dostalo méně. Pevné navýšení by pomohlo především mladším pedagogům, procentuální růst zajistí vyšší ohodnocení i starším učitelům. Vláda celkově počítá se zvýšením sumy na platy učitelů o 10 procent, tedy o 11 miliard korun.

Ne povinné maturitě z matematiky

Vláda ve středu také podpořila návrh ministra Plagy na zrušení plánu, podle něhož měli poprvé povinně z matematiky maturovat gymnazisté v roce 2021. Ministr soudí, že je třeba nejprve zlepšit kvalitu výuky a až potom případně uvažovat o zavedení povinné zkoušky. Návrh změny nyní posoudí Sněmovna. Vláda požádala, aby poslanci novelu projednali ve zrychleném procesu.

„Je třeba, aby Sněmovna zaujala rychlé stanovisko, aby nejistota byla odstraněna,” řekl Plaga novinářům po jednání vlády. Podle něho jde o studenty a jejich rodiče.

Od jara 2021 by se podle návrhu novely školského zákona měla státní maturita omezit také jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly přesunout ze státní úrovně zpět do škol. Dál by měla zůstat možnost výběru povinné maturity z matematiky, nebo cizího jazyka. Novela počítá podle Plagy také s dvěma úrovněmi obtížnosti zkoušky z matematiky.

Dosud platná norma počítá se zavedením povinné maturity ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka i matematiky, na gymnáziích a lyceích od jara 2021. Ve svém původním návrhu z konce února chtělo ministerstvo posunout tento termín na jaro 2022, kdy měla povinnost začít platit pro většinu ostatních maturitních oborů. V současnosti dělají všichni maturanti státní zkoušku z češtiny a vedle ní si většina vybírá cizí jazyk.

Platy učitelů v politické mlýnici aneb Jak se dostat na 47 tisíc

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám