Hlavní obsah

Platy učitelů v politické mlýnici aneb Jak se dostat na 47 tisíc

Sněmovní strany se v uplynulém týdnu pohádaly o platy učitelů, k nimž schválily několik doporučení vládě. A několik stovek pedagogů ve čtvrtek u příležitosti Dne učitelů přišlo do škol v černém oblečení nebo s páskou na ruce na protest kvůli stavu školství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Česku je zhruba 158 tisíc učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. U čtyř sněmovních usnesení konflikty nebyly a poslanci vládu podpořili.

Průměrný plat kantorů dosáhl loni 35 089 korun.
zdroj: MŠMT

Až páté usnesení, podle kterého se měl průměrný plat kantorů skokově zvýšit už od ledna 2020 na 130 procent průměrné celostátní mzdy, vzbudilo rozepře. Loni ten poměr dosáhl 110 procent a letos to o moc lepší být nemůže, neboť výrazně rostou platy i ve všech oborech, z nichž se celostátní průměr počítá.

Sněmovna nejprve vzala na vědomí „informaci vlády o zvyšování platů učitelů a ostatních pracovníků ve školství“. Souhlasila „s postupným a systémovým navyšováním platů pedagogických a nepedagogických pracovníků v souladu s programovým prohlášením vlády a na základě komplexní strategie odměňování pracovníků regionálního školství“.

Dolní komora dále doporučila „vzhledem k administrativní zátěži pro školy spojené se změnami platových poměrů v průběhu kalendářního roku zvyšovat platy vždy od 1. ledna příslušného roku“. A podpořila „dosažení strategického cíle, to je navýšení platů pedagogů na 130 procent průměrné mzdy“.

Foldyna zpochybnil hlasování

Páté usnesení po odsouhlasení, následném zpochybnění hlasování poslancem ČSSD Jaroslavem Foldynou a opětovném několikerém hlasování nakonec neprošlo.

Podstatou tohoto usnesení byla výzva vládě „ke zvýšení platů pedagogů pro dosažení průměrného platu pedagogů 130 procent průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020“. Vláda má podobný cíl, ale až pro konec volebního období v roce 2021.

Koalice chce dosáhnout toho, aby učitelé i nepedagogové pobírali nejméně 150 procent kantorského průměru z roku 2017, který tehdy podle ministerských údajů činil 31 632 korun. Vládní cíl je tedy dosáhnout do dvou let průměru u učitelů zhruba 47 tisíc korun.

Někteří učitelé odměny nedostávají

Ministerstvo školství tento týden zveřejnilo informaci, že průměrný plat kantorů dosáhl loni 35 089 korun. Celostátní průměr byl 31 885 korun, takže učitelé loni brali v průměru 110 procent tohoto průměru v zemi.

Pro letošek se platy učitelů opět zvedly o 15 procent, z toho ale tarify, tedy povinná složka platu, jen o 10 procent. Zbytek jsou odměny, které ale učitelé často vyhlížejí marně. Lze však předpokládat, že letošní průměr pedagogů dosáhne 39 tisíc. Ke splnění vládního slibu bude tudíž stále chybět nějakých osm tisíc korun.

Pro osvěžení deník Právo uvádí klíčové sliby sněmovních stran z programů před sněmovními volbami 2017. Po nich se v debatách většina stran shodovala, že je třeba zvýšit průměrné kantorské platy na 130 procent celostátního průměru.

Co slíbili v roce 2017
ANO: Prosadíme více peněz do školství, tak aby se platy učitelů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich stávající výše.
ODS: Prosadíme průměrný plat učitele minimálně 35 000 Kč. Zvýšení netarifní části platu pro dobré učitele.
Piráti: Prosadíme zvýšení reálných platů učitelů o 20 %.
KSČM: Navyšování platů a zlepšování pracovních podmínek pro pedagogické i nepedagogické pracovníky škol a mistry odborného výcviku.
ČSSD: Prosadíme čtyřleté navyšování rozpočtu školství, tak aby se platy učitelů dostaly nejméně na 130 % průměrné mzdy v České republice.
KDU-ČSL: Zvýšíme průměrnou mzdu pedagogických pracovníků na úroveň 130 % průměrné mzdy v národním hospodářství do roku 2021.
TOP 09: Navýšíme finanční prostředky do regionálního školství o 30 mld. Kč.
STAN: Urgentní opatření (1. rok vlády) – státní rozpočet na následující rok už bude počítat s vyššími platy pro učitele. Pohybovat by se měly kolem 45 000 měsíčně.
Vládní program
ANO a ČSSD: Prosadíme více peněz do školství, tak aby se platy učitelů a nepedagogů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich výše pro rok 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám