Hlavní obsah

Plagovi se nelíbí Prymulův nápad zavřít druhý stupeň ZŠ

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministru školství Robertu Plagovi (za ANO) se nelíbí záměr ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) zavřít druhý stupeň základních škol, pokud se počty nakažených covidem nesníží. Prymula s ním dosud o tom nejednal. Na distanční výuce jsou doma zatím jen střední školy, kde se covid šíří nejvíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga (v popředí) a ministr zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci k aktuální situaci k epidemii covid-19

Článek

„Pokud má dojít k uzavírání jakýchkoliv stupňů škol, tak tomu musí předcházet komplexní opatření v celé ekonomice. Jen tak se to může projevit v rámci celého systému pozitivně. Samotné zavírání škol bez toho, že se omezí jiné aktivity, které snižují sociální kontakty, nedává smysl a já předpokládám, že tento týden v tomto duchu povedeme s ministerstvem zdravotnictví debatu,“ sdělil Právu Plaga.

Samotné zavírání škol, aniž se omezí jiné aktivity, které snižují sociální kontakty, nedává smysl
Robert Plaga

Prymula mu opakovaně sliboval, že opatření budou projednávána s resortem školství v předstihu. „Stejně jako na zdravotnictví i u nás vycházíme ze zahraničních studií, chci se tedy bavit nad tvrdými daty a s férovými argumenty, která opatření budou fungovat co nejlépe,“ dodal Plaga. Nabízelo by se aspoň přidat centrálně dva dny volna před státním svátkem ve středu 28. října.

Po něm totiž už jsou vyhlášeny dvoudenní prázdniny. Kdyby školství přidalo prázdniny v pondělí a úterý, vzniklo by i s víkendy vcelku bezbolestně devítidenní souvislé volno od 24. října do 1. listopadu. To by mohlo významně omezit šíření covidu ve školách.

Střední školy hlásí, že jsou na výuku na dálku připravené. V ZUŠ jsou zklamaní

Věda a školy

Volno smí vyhlásit i sami ředitelé škol podle svého uvážení, ale mohou tak učinit jen na pět dní v roce. Někteří ředitelé toho už využili před svátkem 28. září, k čemuž Prymula tehdy vyzval, ale Plaga ho zkritizoval, že výzvu nezkonzultoval předem.

Respirátory do škol

Obavy, že na uzavření 2. stupňů dojde, panují hlavně v Praze, která na semaforu spadá pod nejvyšší stupeň rizika šíření nákazy. Nově k červené barvě přibyly minulý týden i okresy Praha-východ, Praha-západ a Uherské Hradiště.

Podle šéfa Asociace ředitelů ZŠ Michala Černého pro Právo by se distanční výuka dala zvládnout na dva až tři týdny. „Jsou děti, které budou pracovat pořád, ale bavíme se o skupině, která to tak úplně nemá. Čím déle to bude trvat, tím spíš bude přibývat dětí, které se toho moc nezúčastní,“ varoval Černý.

Na jaře online výuka bez 270 tisíc dětí

Domácí

Vláda pro potřeby škol, a to mateřských, základních a středních, uvolní 2,9 milionu respirátorů. Do krajů rozvezou pomůcky hasiči. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera sdělil, že s distribucí ze skladu v Opočínku začnou v úterý. Každý zaměstnanec v regionálním školství má dostat 10 respirátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám