Hlavní obsah

Pirátům se nepodařilo odsunout EET, Stanjura předložil přes 700 pozměňovacích návrhů

Novinky, zpe
Praha

Třetí a čtvrtá fáze elektronické evidence tržeb (EET) je omyl, zkritizoval Pirát Mikuláš Ferjenčík. V pátek se ve Sněmovně pokusil projednávání EET odsunout, jeho návrh ale neprošel. Poslanci by o rozšíření EET na řemeslníky měli debatovat během dopoledne, až proberou zavedení e-neschopenek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

„Postihne to všechny obory, které dosud v EET nebyly. Celá třetí a čtvrtá vlna je omyl, vydělají na ní akorát dodavatelé těch ekonomických systémů,“ kritizoval už ve čtvrtek na tiskové konferenci Ferjenčík.

V pátek ráno navrhl, aby se novela zákona o EET vyřadila z programu schůze. To ale podpořilo pouze 72 poslanců, kromě Pirátů ještě ODS, SPD, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN. Proti hlasovali poslanci vládních ANO a ČSSD a komunisté. Hlasování si můžete prohlédnout zde.

Sešlo se přes 800 pozměňovacích návrhů

Ferjenčík argumentoval tím, že chce novelu vyřadit, protože by se podle něj nejdříve Sněmovna měla shodnout na proceduře hlasování. K předloze se totiž sešlo přes 800 pozměňovacích návrhů, z toho jich přes 700 předložil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Nepamatuji si, že by se ve Sněmovně hlasovalo tolik návrhů. Ale byly typy zákonů, například stavební zákon, kde přišly také stovky návrhů. Ale většinou byly vyřešeny na výborech. Ale někde jsem četl, že ve Francii, když chtěla opozice obstruovat, tak předložila 35 tisíc pozměňovacích návrhů,” řekl Novinkám sněmovní matador Marek Benda (ODS).

Novela reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Předloha zároveň posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin.

Výběr článků

Načítám