Hlavní obsah

Piráti mají smůlu, lepší místa v sále má SPD. Šéf ODS Fiala získal post místopředsedy

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý na třetí pokus zvolili za místopředsedu Sněmovny šéfa ODS Petra Fialu. Dohodl se na tom klub ANO, který se slovy místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka „povznesl”. Slib ve Sněmovně složili už i náhradníci za ty poslance, kteří se vzdali mandátu. A řešil se i zasedací pořádek. Jednání jsme pro vás sledovali on-line.

Záznam: Pokračování jednání sněmovny Video: psp.cz

 
Článek

19:00 - On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

18:56 - Sněmovna založila své komise. Kontrolní komise budou obsazeny podle poměrného zastoupení. Prosadily to ANO, SPD a KSČM proti ostatním stranám.

17:40 - Poslanci ustavují jednotlivé komise.

17:30 - „Ukazuje se, že pevné spojenectví ANO, SPD a KSČM funguje i v takových detailech, jako je zasedací pořádek v Poslanecké sněmovně,” komentoval na Twitteru hlasování místopředseda lidovců Jan Bartošek.

17:21 - Mandátový a imunitní výbor si kvůli žádosti o vydání lídrů ANO Babiše a Faltýnka pozval vyšetřovatele a státního zástupce, sdělil předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).

17:16 - Piráti mají smůlu. Lepší místa v centrální části jednacího sálu dostane SPD. Hnutí Tomia Okamury podpořilo 101 poslanců, většina z ANO a KSČM. Na hlasování se můžete podívat zde. Piráti tak usednou v pravém rohu sálu.

17:10 - Šéf poslanců SPD Radim Fiala si stěžoval, že poslance SPD nikdo nepozval na schůzku, na které se řešil zasedací pořádek.

17:08 - Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) poprosil poslance o podporu jejich návrhu. „Dostali jsme návrh od kanceláře Sněmovny, teď na poslední chvíli podalo SPD protinávrh. Piráti jsou středová strana a měli ve volbách lepší výsledek než SPD,” vysvětloval, proč by Piráti neměli mít místa v rohu.

17:00 - Poslanci začali znovu jednat. Schvalovat by měli nový zasedací pořádek. Kvůli rozsazení měli spory Piráti s SPD. Nikdo totiž nechtěl sedět v koutě Sněmovny. [celá zpráva]

15:43 -  Sněmovna obsadila místa ve svých 17 odborných výborech. Ve většině z nich zůstala až dvě místa volná, naplní se dodatečně. Hlasování o členech výborů neprovázely prakticky žádné rozepře. Strany mají místa ve výborech rozdělena podle poměrného zastoupení.

15:33 - Schůze je do 17:00 hodin přerušena kvůli jednání rozpočtového výboru. Poslanci budou poté pokračovat v jednání.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

15:21 - Poslanci ustavují jednotlivé výbory.

14:54 - Vondráček na plénu řekl, že se dělá problém z něčeho, co žádným problémem není. „Je to vytržené z kontextu,” řekl.

14:52 - První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová vyzvala šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby se omluvil za svoje výroky ohledně vydání svého stranického šéfa Andreje Babiše k trestnímu stíhání. „Děláte ze zmíněných poslanců nadlidi,“ prohlásila Adamová.

14:49 - Fiala poděkoval poslancům, kteří ho volili. „Některým musím poděkovat i třikrát, protože někteří mě volili třikrát. To je pevný mandát, který nikdo z kolegů ve vedení Sněmovny nemá,” vtipkoval šéf ODS.

14:44 - Petr Fiala byl zvolen místopředsedou Sněmovny. V tajné volbě pro něj hlasovalo 116 ze 183 poslanců.

14:25 - Poslanci volí místopředsedu Sněmovny. Schůze je do 14:45 přerušena.

14:08 - Poslanecký slib složili starosta Milovic Milan Pour, lékařka Eva Matyášová (oba ANO) a někdejší starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek (STAN). V dolní komoře nahradí poslance, kteří se minulý týden vzdali mandátu. [celá zpráva]

13:50 - Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek oznámil, že hnutí podpoří na místopředsedu Sněmovny lídra ODS Petra Fialu. Volba je tajná.

„Dohodli jsme se, že náš klub podpoří Petra Fialu,” uvedl Faltýnek. Dodal, že o tom klub jednal tři hodiny a většina poslanců ANO pro Fialu hlasovat nechtěla. „Ta debata trvala tři hodiny a byla velmi nepříjemná, přesvědčovali jsme kolegy, abychom se povznesli nad útoky ODS, abychom Petra Fialu podpořili,” komentoval Faltýnek.

13:07 - Piráti podpoří šéfa ODS Fialu do vedení Sněmovny. „Hlasovali jsme pro něj už při poslední volbě,” řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

12:59 - Pokud bude poslanec SPD Radek Koten v čele bezpečnostního výboru, vedení hnutí mu doporučí, aby požádal o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. O tom už během úterka mluvila TOP 09. „Nenecháme si radit od TOP 09, ale pokud se Radek Koten stane předsedou bezpečnostního výboru, budeme mu doporučovat, aby tu prověrku na stupeň přísně tajné měl,” uvedl šéf poslanců SPD Radim Fiala.

12:48 - Okamura řekl, že SPD nevidí důvod, proč by neměla podpořit vydání Andreje Babiše a Jaroslava Fatlýnka k trestnímu stíhání. Okamura rovněž uvedl, že Sněmovna by o tom měla hlasovat ještě před Vánocemi.

12:45 - SPD nebude hlasovat pro šéfa ODS Fialu na post místopředsedy Sněmovny. „Kandidáta ODS do vedení Poslanecké sněmovny nepodpoříme, protože ODS nepodporuje poměrné zastoupení. O podporu jsme nebyli požádáni a ze strany ODS žádná komunikace nebyla,” řekl předseda SPD Tomio Okamura.

12:36 - Filip reagoval na vyjádření šéfa TOP 09 Pospíšila, který zkritizoval předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) za slova o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. „To, že je v právním státě presumpce neviny, tak to pan europoslanec nedodržuje a od něj jako od právníka je to hloupé,” komentoval Filip.

12:30 - Krátce po poledni zasedl mandátový a imunitní výbor. Řešit bude žádost o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Rozjednat by výbor mohl i žádost o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) v souvislosti s kauzou předražené „karty Pražana” opencard.

12:26 - Šéf komunistů Vojtěch Filip uvedl, že klub KSČM bude mít ohledně volby místopředsedy volné hlasování. „Vyslechli jsme si stanovisko čtyřbloku z úst pana Kalouska, že Demokratický blok demokraticky nepodpoří moji kandidaturu na post místopředsedy, klub KSČM se tedy necítí být vázán,” řekl Filip, kterého Sněmovna zvolila za místopředsedu už minulý týden.

12:18 - ČSSD chce v tomto volebním období jednat o zúžení poslanecké imunity pouze na politické výroky. Podpoří vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) ke stíhání.

12:04 - Poslanec Radek Koten, kterého jeho SPD nominuje do čela bezpečnostního výboru, by měl podle TOP 09 požádat o prověrku nejvyššího stupně. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová novinářům řekla, že její strana vyzvala ostatní zákonodárce, aby nehlasovali pro zvolení Kotena do čela výboru.

11:30 - Nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se na tiskové konferenci po jednání klubu znovu ohradil proti výrokům šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o vydání Andreje Babiše.

„Není možné, aby byla poslanecká imunita zneužívána. Stanovisko předsedy Poslanecké sněmovny je mimořádně nebezpečné,” prohlásil Pospíšil. „Budeme chtít vyjádření a budeme chtít, aby svůj výrok vysvětlil,” doplnila ho první místopředsedkyně topky Markéta Pekarová Adamová.

Politici kritizovali Vondráčka za jeho slova o vydání Babiše už v pondělí. Šéf Sněmovny totiž v České televizi prohlásil: „To bude zas úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu.”

Uspěje Fiala?

Poslanci budou mimo jiné na úterní schůzi napodruhé volit místopředsedu Sněmovny. Jediným kandidátem tento na post je Petr Fiala (ODS). Minulý týden jako jediný z pětice kandidátů neuspěl. Sněmovna bude také jednat o výborech a založí stálé komise. Jednání sledujeme on-line.

Poslanci si už minulý týden na ustavující schůzi zvolili čtyři místopředsedy – Jana Hamáčka (ČSSD), Vojtěcha Pikala (Piráti), Tomia Okamuru (SPD) a Vojtěcha Filipa (KSČM).

Skutečnost, že Fiala jako jediný neuspěl, ODS glosovala se slovy, že strana nepolíbila prsten, a tak pro něj hnutí ANO nehlasovalo. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek následně jako důvod uvedl, že Fiala jako jediný nepožádal o podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám