Hlavní obsah

Jak rozsadit poslance? SPD ani Piráti nechtějí sedět v koutě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozsadit 200 poslanců může být pěkný oříšek. To se nyní projevuje při sestavování zasedacího pořádku v hlavním sálu Sněmovny. Výhrady mají poslanci za Piráty a SPD - nikdo z nich totiž nechce sedět v koutě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zasedací pořádek Poslanecké sněmovny

Článek

Poslanci nyní v sále sedí podle abecedy. V úterý si však mají odhlasovat nový zasedací pořádek podle politické příslušnosti. Vlevo by podle návrhu měli sedět zástupci KSČM, vedle nich má mít místo ČSSD, poté hnutí ANO. Vpravo by měl místa dostat Demokratický blok, který tvoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Problém s rozsazením mají Piráti a SPD. Obě uskupení nechtějí sedět v pravém rohu a ráda by dostala místa blíže k řečnickému pultíku. Jeden z návrhů přiřkl horší místo SPD, druhý Pirátům.

„Piráti si zabrali místa ve středu, nás se nezeptali. My s tím nesouhlasíme, nemáme místa v první řadě,“ sdělil Novinkám šéf SPD Tomio Okamura.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal z Pirátské strany zase uvedl, že místa ve středu sálu jim byla přidělena organizačním odborem a oni pouze potvrdili, že s nimi souhlasí. Vyměnit se s SPD nechtějí.

Piráti a SPD mají ve Sněmovně stejný počet mandátů – 22. Podle procent ale ve volbách dopadli o něco lépe Piráti. O sporu bude vedení Sněmovny jednat v úterý odpoledne během plánované přestávky.

Výběr článků

Načítám