Hlavní obsah

Piráti chtějí jednání šéfů stran o auditu k Babišovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se obrátil na předsedy dalších sněmovních stran s žádostí o schůzku. Na úterním jednání hodlá řešit výsledky auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Babiš coby předseda ANO pozván není. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček vzkázal, že na schůzku nedorazí.

Foto: Novinky

Piráti chtějí svolat jednání šéfů sněmovních stran

Článek

„Vzhledem k tomu, že se objevily snahy výsledky auditu EK ututlat, požádal jsem předsedy stran vyjma ANO o společnou schůzku. Je namístě, aby se zúčastnila také ČSSD,” uvedl v pondělí Bartoš ke koaličnímu partnerovi ANO.

„Chceme zveřejnění auditu, svolání kontrolního výboru Sněmovny a zařazení tohoto bodu na jednání skrze grémium,” uvedl Bartoš.

Vedení ČSSD výsledky auditu nezná. Pokud budou nutné korekce, podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by se neměly platit z rozpočtu.

„Já očekávám, že ministerstvo pro místní rozvoj představí audit vládě,” řekl Petříček, který očekává, že bude zveřejněn i další postup. „Pokud bude skutečně nutné nějaké korekce udělat, nemělo by to být z veřejných rozpočtů, neměli by to platit daňoví poplatníci,” dodal ministr.

Audit potvrdil Babišův střet zájmů, napsal Respekt. Podle MMR nejde o finální verzi

Domácí

Účast zatím podle ČTK potvrdili Petr Fiala (ODS) a Vít Rakušan (STAN). Lídr komunistů Vojtěch Filip má za to, že se návrh může projednat na grémiu Sněmovny.

Schůzky se nezúčastní předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček. „Dokud nebudu znát obsah zprávy a návrh dalšího postupu ze strany MMR, nebudu se žádných jednání mimo vládu účastnit,“ napsal Hamáček ČTK.

Auditní zprávu poslala EK do ČR v pátek. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) potvrdila, že se s materiálem seznámí. Její tvrzení o možném rozporování výsledků šetření mluvčí Komise odmítl s tím, že jde o finální verzi a ČR by měla přijmout opatření, aby naplnila požadavky.

Týdeník Respekt v neděli uvedl, že EK potvrdila Babišův střet zájmů.

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Domácí

Co přesně auditní zpráva obsahuje, není jasné. Předběžná auditní zpráva zveřejněná na jaře uváděla, že Babiš má stále vliv na společnost Agrofert, kterou vložil do svěřenského fondu. Korekce, které by ČR musela vracet do unijního rozpočtu, byly vyčísleny zhruba na 450 milionů korun.

Premiér opakuje, že dodržel zákon, audit byl účelový a Česká republika žádné peníze do Bruselu vracet nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám