Hlavní obsah

Pět týdnů dovolené? Vláda se neshodla

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé by se možná mohli dočkat pětitýdenní dovolené ze zákona. Vláda v pondělí nezaujala žádné stanovisko k návrhu KSČM, který by prodloužil dovolenou z nejméně čtyř týdnů právě na pět. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) novinářům řekla, že sociální demokracie chce o podpoře vyjednávat ve Sněmovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednání koaliční rady na Úřadu vlády. Na snímku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

„Vláda nemá postoj k tomuto návrhu, nepodařilo se nám najít shodu,“ uvedla Maláčová. Předloha tak do Sněmovny poputuje bez stanoviska vlády. „To lze de facto považovat za souhlasné stanovisko,“ podotkla Maláčová.

Zdůraznila, že sociální demokracie zavedení pětitýdenní dovolené podporuje a hlasy pro komunistický návrh bude hledat ve Sněmovně. „Bylo by fér srovnat pracovní podmínky pracujících v ČR,“ konstatovala ministryně.

Pět týdnů dovolené by podle ní pomohlo hlavně rodičům s malými dětmi, kteří během prázdnin, kdy jsou zavřené školky, musejí shánět jiné hlídání.

Zákon v současné chvíli počítá s tím, že zaměstnanci musejí mít nejméně čtyři týdny dovolené. Někteří zaměstnavatelé nabízejí benefity formou týdne navíc nebo takzvané sick days, které si může zaměstnanec vybrat na nemoc a nemusí čerpat nemocenskou či dovolenou.

Hospodářská komora proti

Se zavedením 5týdenní dovolené nesouhlasí Hospodářská komora. „Nevidíme důvod, proč by se mělo povinně uzákoňovat pět týdnů dovolené. Požadavky odborářů spolu s komunisty a sociálními demokraty jsou mimo realitu situace ve firmách” uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Zavedení pátého týdne dovolené by podle komory mělo zásadní dopady na zaměstnavatele a zejména na malé podniky.

„Zvýšení výměry dovolené zvýší mzdové náklady, a to hned dvakrát – zaměstnavatel poskytne náhradu mzdy za čerpání dovolené, zároveň bude muset vyplatit mzdu zaměstnanci, který bude pracovat místo zaměstnance na dovolené,” vysvětlil Diro.

Anketa

Jste pro, aby zaměstnanci měli ze zákona nárok na pět týdnů dovolené?
Ano, čtyři týdny jsou málo
61,3 %
Ne, měsíc stačí
11,4 %
Pět týdnů dovolené mám od zaměstnavatele už nyní
24,5 %
Je mi to jedno
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3753 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám