Hlavní obsah

Žena pečuje o nemohoucí matku. Není to tak zlé, řekli úředníci a odmítli pomoc

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečuje ze všech sil o devadesátiletou matku, která je kvůli své prohlubující se stařecké demenci víc a víc nemohoucí. Seniorka ze střední Moravy už nezvládá většinu základních životních potřeb, nedojde si ani na záchod. Soud ji už zbavil svéprávnosti. Přesto podle úředníků není situace až tak špatná. Bezmála rok a půl jim trvalo, než posoudili žádost seniorčiny dcery o zvýšení státního příspěvku na péči o nemocnou matku. A nakonec ji zamítli.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová ve Sněmovně

Článek

Podle ombudsmanky Anny Šabatové jde o nepochybné selhání. Ochránkyně již požádala ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), aby ve věci zjednala nápravu.

Upozornila přitom, že podobných případů jí na stole přibývá. Jejich společným jmenovatelem jsou nepřiměřeně dlouhá jednání, nedostatečně odůvodněná rozhodnutí a hlavně lidé marně čekající na pomoc státu. „Celková doba řízení je v tomto případě nepřiměřená a neospravedlnitelná. Lidé, kteří se věcí zabývali, vůbec nevzali v potaz klíčové informace, jež měli přímo ve spisu,“ uvedla ochránkyně.

Češka žijící v cizině chtěla nechat dítě operovat ve vlasti, narazila na úředníky

Domácí

„Občan ani neví, co je špatně, protože rozhodnutí nebyla řádně odůvodněna. Rozhodnutí je nepřesvědčivé, a přitom řízení trvalo dvakrát déle, než mělo,“ dodala ochránkyně.

Každý rok řeší zhruba 200 podobných stížností a jejich počet roste. Dceři seniorky doporučila, aby ministerstvo požádala o finanční odškodnění za průtahy. Důchodkyně by bez její pomoci byla již v ústavu.

Žena pečuje o matku dlouhodobě. Využívá k tomu i příspěvek na péči, který byl matce již před lety přiznán ve druhém stupni závislosti, což znamená, že pobírá měsíčně 4400 korun. V lednu 2018 požádala o zvýšení stupně závislosti na vyšší, a to třetí stupeň. Matka je již nemohoucí. Znamenalo by to zvýšení příspěvku, a to až na 12 880 korun měsíčně.

Argumenty nevzali v potaz

Stěžovatelka dříve matce jen pomáhala, nyní by ale byla seniorka bez ní bezradná. O tom, jaký stupeň závislosti je u daného postiženého člověka, se rozhoduje podle deseti parametrů. Jde o deset životních potřeb. Čím více jich postižený nezvládá, tím vyšší je míra jeho závislosti na pečující osobě. Vyšší míra závislosti znamená větší péči a vyšší příspěvek.

Invalidu nechal stát živořit bez peněz, musí mu doplatit statisíce

Domácí

Úřad práce trval na tom, že seniorka nadále nezvládá jen šest z deseti životních potřeb, a míru závislosti tedy měnit nebude. Totéž potvrdila i v odvolacím řízení posudková komise ministerstva práce a so­ciálních věcí. Jakékoli argumenty pečující dcery nebyly vzaty v potaz.

Soud byl rychlejší

Zatímco soudu trvalo pouhé tři měsíce, než rozhodl o tom, že seniorku zbavuje svéprávnosti, a to včetně nakládání s penězi, tedy s částkou nad sto korun, úřad práce potřeboval na své rozhodnutí sedm a ministerstvo dalších osm měsíců.

Dcera seniorky při řízení upozorňovala na to, že její matka nezvládá péči o sebe ani domácnost, přičemž její potíže se stále prohlubují.

Posudek to však vůbec nezohledňuje. Uvádí například, že seniorka zvládá oblékání i obouvání sama, a to včetně výběru oblečení, přestože podklady uvádějí, že se seniorka „obléká nepřiměřeně počasí, oblečení vybírá dcera“.

Úřad práce na jedné straně tvrdí, že důchodkyně se bez větších potíží pohybuje, nicméně záznam z šetření sociálních pracovníků u ní doma uvádí, že chůzi mimo domácnost nezvládá a používá invalidní vozík. Ochránkyně nechápe, jak něco takového mohli úředníci rozhodující o věci přehlédnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám