Hlavní obsah

Peake: Zatím jsme pro koalici, podporu úřednické vlády ale nevylučujeme

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Strana LIDEM je sice stále pro, aby vznikla vláda v čele s Miroslavou Němcovou, ale odmítá podepsat bianco šek, kterým by se zavazovala, že takovou vládu podpoří při hlasování o důvěře vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake.

Článek

„Podporujeme případnou premiérku Miroslavu Němcovou a sestavení vlády ve formátu ODS, TOP 09 a LIDEM, ale pro nás to neznamená bianco šek pro hlasování o důvěře takové vládě,“ řekla po jednání republikové rady a skupiny poslanců LIDEM šéfka strany Karolína Peake.

Dodala, že k tomu se zavážou až v případě, že vyjednají programové a personální složení vlády. Pokud by koalice chtěla podepsat papír, na kterém by prezidentovi sdělovali, že stojí za Němcovou jako kandidátkou na premiérku, tak takový dokument by podepsali.

Zeman má právo na vlastního premiéra

Zároveň ale připustila, že Zeman spíše jmenuje úřednického premiéra. Podporu případné vlády odborníků nevyloučila.

„Absolutně to nemohu dopředu vyloučit, jako se v životě nemá vylučovat žádné řešení,“ podotkla. Dodala, že prezident po ní žádné hlasy pro úřednickou vládu nechtěl. Zeman podle ní má právo zvolit si vlastního premiéra.

„Nedomnívám se, že by prezident Zeman zneužíval své pravomoce. Moc je distribuována tak, aby tu byl dostatek brzd a protiváh,“ uvedla Peake.

Reklama

Související články

Karolína Peake jde už potřetí za Zemanem

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne na Hradě přijme vicepremiérku Karolínu Peake. Pozoruhodné je, že to je potřetí v krátkém čase, kdy bude Zeman s Peake...

Výběr článků

Načítám