Hlavní obsah

Peake odvolala svého prvního náměstka, generála Picka

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hned druhý den po svém jmenování ministryní obrany rozpoutala Karolína Peake ve svém resortu personální průvan. Dnes dopoledne odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Právu to potvrdila sama ministryně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Picek

Článek

Peake ještě odvolala ředitele kabinetu Františka Šulce. Ministryně podle svého vyjádření funkci prvního náměstka považuje za „výsostně politickou“ a na novém jménu se chce dohodnout s koaličními partnery. Podle Peake „obsazení této politické funkce bývalým náčelníkem generálního štábu bezprostředně po skončení jeho aktivní služby je v příkrém rozporu s principem civilní kontroly armády“.

„K Pickovi chovám obdiv a vyjadřuji poděkování za vše, co udělal pro armádu a Českou republiku. Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí a že se dohodneme na jiné formě spolupráce," řekla ministryně.

K odvolání Bulanta přistoupila Peake s ohledem na aktuální situaci v oblasti zajištění uniforem pro vojáky. „Fakt, že opakovaně nezvládnutou veřejnou zakázkou nejsou pokryty základní potřeby vojáků, podpořený rozhodnutím ÚOHS, ve kterém konstatuje porušení zákonů ČR při vyhlášení této veřejné zakázky, je závažným důvodem k zajištění adresné odpovědnosti za výše uvedené skutečnosti,“ uvedla v tiskové zprávě.

Další změny nechystá

Peake dodala, že brzy chce přistoupit k úplnému zcivilnění tzv. civilní části ministerstva. V rámci tohoto kroku nebude Národní úřad pro vyzbrojování obsazen vojákem v činné službě.

Ministryně obrany rovněž rozhodla o zrušení funkce náměstka pro obranné akvizice, kterou považuje za nadbytečnou v situaci již existující sekce pro vyzbrojování.

„Žádné další personální změny v nejbližších dnech neplánuji. Na šéfa Úřadu pro vyzbrojování chci jmenovat zkušeného odborníka, ideálně zevnitř úřadu,“ sdělila Právu Peake.

Vidím zcivilnění obrany podporuje

Předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS) kroky Peake podpořil. Podle něj je výsostným právem ministryně, aby si sama vybrala svůj tým za všech okolností. Vidím řekl Právu, že snaha Peake „zcivilnět“ civilní část resortu má logiku.

„Když chce, aby na ministerstvu jako na ústředním správním úřadu nebyla jediná uniforma, tak v tom má moji plnou podporu. Proto jsem například nepochopil, proč v sekci vyzbrojování má být voják,“ řekl na Bulantovu adresu Vidím.

Pochopení má i pro odvolání Picka. Uznal, že generál toho udělal „obrovsky moc“ pro armádu, ale že si myslí, že jeho místo je v diplomacii. „Požádám ministryni, abychom společně zašli za ministrem zahraničí Schwarzenbergem a diskutovali o dalším angažmá Picka. Udělám vše pro to, aby se stal respektovaným diplomatem,“ řekl Vidím.

Stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček Právu řekl, že první kroky Peake v něm vzbudily „zděšení“. „Postupuje naprosto v rozporu s tím, když říkala, že nebude podnikat personální kobercové nálety. Toto je ale atomová bomba, odvolala skoro všechny ty, kteří měli o fungování armády nějaké ponětí. Mám velké obavy, kdo je nahradí,“ uvedl s tím, že by neměla dělat takové změny bez širší představy o fungování resortu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám