Hlavní obsah

Peake nevylučuje, že na ministerstvo dopravy půjde sama

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozetnout gordický uzel, který se vytvořil kolem jmenování nového ministra dopravy, by mohla vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake. Ta totiž včera nevyloučila, že by na post, který má být od 3. prosince volný po Pavlu Dobešovi, mohla nastoupit sama.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Peake ve středu Právu řekla, že jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS), na kterém se má řešit obsazení ministerstva dopravy, se odehraje začátkem příštího týdne.

Na dotaz, zda by mohla přestoupit na jiný resort, případně sama řídit ministerstvo dopravy, vicepremiérka odpověděla: „Nemohu to zcela vyloučit, ale nic podobného není ani nabídnuto, ani rozhodnuto předsednictvem strany LIDEM.“

S Nečasem se setká příští týden

Peake dodala, že v případě, že by se taková nabídka objevila, tak by ji automaticky nesmetla se stolu. „Uvažovala bych o tom, to ano. Nic víc, nic míň. Ale na žádnou dopravu nejdu, aspoň zatím, tak nespekulujme,“ řekla Právu.

Situace se na dopravě zablokovala poté, co Nečas odmítl kandidáta LIDEM Roberta Vacka.  [celá zpráva]

Liberální demokraté našli dalšího kandidáta, který je nestraník a je odborníkem na dopravu. Proslýchá se, že by za nejmenší vládní stranu mohl resort vést děkan Dopravní fakulty ČVUT Petr Moos, který ministra dopravy dělal v úřednické vládě Josefa Tošovského. [celá zpráva]

O resort ale mezitím projevili zájem občanští demokraté.

„Pokud hnutí LIDEM nebude schopno postavit odpovídajícího kandidáta na tento post, pak jsem přesvědčen, že ODS má navrhnout na ministra dopravy svého kandidáta. Jde podle mého názoru o resort, který musí být řízen stranou, která je silná a etablovaná v politickém systému,“ řekl tento týden Právu první místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. [celá zpráva]

Schwarzenberg: to je věcí premiéra

V kuloárech se o vládní rošádě mluví již delší dobu, konkrétní návrhy však zatím nepadly. Spekuluje se o tom, že kromě dopravy je ve hře obrana, kultura či zdravotnictví. Vzhledem k odporu TOP 09 ke změně svých ministrů či resortů by se však případná vládní rošáda týkala zřejmě jen úřadů řízených ODS a LIDEM.

Peake v současnosti jako vicepremiérka vede vládní výboru pro koordinaci boje s korupcí a také šéfuje Legislativní radě vlády. V případě, že by odešla na dopravu, by se musela poohlédnout po někom, kdo by její agendu převzal.

Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg uvedl, že on nebude tím, kdo by Peake bránil, aby se stala ministryní dopravy. „To závisí hlavně na premiérovi, jestli by to přijal. My tomu budeme blahovolně přihlížet,“ řekl Právu předseda TOP 09.

K Peake na dopravě se nechtěl vyjádřit místopředseda ODS Jiří Pospíšil. „Do žádných spekulací se nebudu pouštět. Na grémiu jsme personální změny ve vládě neprobírali, tak to nebudu komentovat,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám