Hlavní obsah

Nečas: Bývalý Bártův ředitel v mé vládě nebude, představa Peake je dětinská

Novinky, jas
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) vyloučil, že by se Robert Vacek mohl stát ministrem dopravy. Na jeho jmenování přitom trvá vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Nečas odmítl, že by vicepremiérce nezdůvodnil, proč Vacka nejmenoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas uvedl, že nechce Vacka mediálně vláčet, nicméně reference, které si k jeho osobě opatřil, byly "jednoznačně negativní". Nečas dodal, že coby premiér disponuje i informacemi, o nichž nemůže hovořit, aniž by porušil zákon.

"Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty v mé vládě nebude," zdůraznil emotivně Nečas.

Premiér nicméně věří, že kvůli jednomu jménu nedojde k destrukci vlády. Představa vicepremiérky Peake, že se Nečas podvolí a Vacka jmenuje ministrem, označil Nečas za "dětinskou, naivní a hloupou". Odmítl i to, že by své rozhodnutí Peake nezdůvodnil.

"Konečné slovo mám já," připomněl Nečas s tím, že dle Ústavy je personální složení vlády v jeho odpovědnosti.

LIDEM zváží  setrvání ve vládě

Nečas ve čtvrtek oznámil, že Vacka odmítá jmenovat. LIDEM nicméně na jeho nominaci trvá. Strana zároveň oznámila, že zváží další setrvání v  koalici. [celá zpráva]

Vacek v letech 2010 až 2011 pracoval jako bezpečnostní ředitel na ministerstvu dopravy, které tehdy vedl neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta.

Vacek měl podle představ LIDEM nahradit Pavla Dobeše, který podal ke 3. prosinci demisi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám