Hlavní obsah

Patnáct let od povodní v Sedlci: Rok a půl trvalo, než z bahna udělali zase domov

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedlec

Sedlec s velkou vodou zápolí odjakživa, leží přímo u Vltavy. V roce 2002 tu bylo poškozeno na čtyřicet domů. Paní Marta Študentová se do svého domova mohla vrátit až po dvou měsících, s rodinou tu ale přebývala jen provizorně. Než z bahnitých zdí vytvořili opět domov, trvalo to rok a půl.

Patnáct let od povodní v Sedlci: Domov jsme z bahnitého domu udělali až za rok a půlVideo: Novinky

 
Článek

Lidé museli opouštět své domovy, voda byla nemilosrdná. Budovaly se nové a nové hráze, do oblasti směřovaly z centrálního skladu další stovky pytlů s pískem.

Voda přitom stále stoupala a všichni s obavami sledovali rozdíl mezi tratí a hladinou. K přelití chybělo v některých místech jen pár centimetrů, k evakuaci proto byly připravovány další domy, hráze se posouvaly dále od řeky směrem k Suchdolu.

Foto: .

Sedlec leží přímo u Vltavy, povodně ho nikdy neminou.

Nakonec železniční trať vodu udržela a nad řekou byly zaplaveny jen domy v bezprostřední blízkosti viaduktů.

Následky

Přesto však byly následky povodní katastrofální. Voda, která se oproti normální výšce hladiny zvedla o osm metrů, zničila, co mohla: poškodila domy, místy až po podkroví v třetím podlaží, zničila zahrádky, vyvrátila stromy, utrhla svodidla hlavní silnice, celou oblast zanesla tunami bahna. Desítky rodin přišly o veškerý svůj majetek, zůstaly jim holé zdi domů se zničeným zařízením a všudypřítomným zapáchajícím bahnem, mnohdy v určitém rozsahu staticky narušené.

„Byly zatopeny sklepy a v bytě jsme měli až 140 centimetrů,“ vzpomíná na kameru paní Marta Študentová s tím, že musela s manželem, který měl tehdy čerstvou nechodící sádru na noze, bydlet celé dva měsíce u přátel a její děti byly u příbuzných.

Foto: Novinky

Paní Študentová ukazuje, kam až sahá voda.

Rok a půl práce

Díky pomoci lidí, brigádníků, armády i hasičů šlo první vyklízení prý vcelku rychle. Během týdne byly osekané zdi od bahna. „Plnohodnotně jsme se ale mohli nastěhovat až tak za rok a půl. První patro bylo v pořádku, ale jinak se dům zmenšil na polovinu, udělali jsme si provizorní kuchyň i koupelnu. Všude byl beton a zima,“ vzpomíná paní Študentová.

Reklama

Výběr článků

Načítám