Hlavní obsah

Pandemický zákon je útokem státní moci na svobodu, rozohnil se Klaus

Podle exprezidenta Václava Klause dochází v těchto chvílích k útoku státní moci na svobodu, demokratické uspořádání a ústavou chráněná práva. A to schvalováním pandemického zákona, který má příští týden projednat Sněmovna.

Pandemický zákon je útokem státní moci na svobodu, rozohnil se KlausVideo: Institut Václava Klause

 
Článek

„V těchto chvílích dochází k mimořádnému útoku státní moci na svobodu, demokratické uspořádání a ústavou chráněná práva,“ řekl exprezident.

Důvodem k tomu je podle něj pandemický zákon, který měli v úterý schvalovat v rychleném režimu poslanci. Kvůli vetu SPD se ale jeho projednání přesune zřejmě na příští týden.

Klaus: Česko stojí na klíčové křižovatce, jde o všechno

Domácí

„(Zákon) má umožnit, aby stát – hrubým způsobem a pod hrozbou drakonických sankcí – omezil ústavou chráněné základní občanské svobody vyhláškou tří ministrů,“ míní Klaus.

Válečný stav a zmrazení života

Novela pandemického zákona podle něj dává do rukou ministerských úředníků možnost zavedení faktického válečného stavu a zmrazení života bez schválení vlády a parlamentu.

„Alarmující je zejména způsob přijímání tohoto zákona, kdy má být během několika hodin proveden zásah do dělby moci, omezení nezávislosti justice a posílení represivních funkcí státu, přičemž tento spěch je zdůvodňován údajnou hrozbou vzniku podzimní ,vlny‘ covidu–19,“ tvrdí.

Sněmovna zatím novelu pandemického zákona neprojedná

Domácí

„Útoky na svobodu byly v historii vždy vedeny pod zástěrkou vyšších cílů. Nedovolme, aby pod záminkou ochrany zdraví obyvatel dostaly vybrané ministerské aparáty do rukou takovouto represivní moc,“ upozorňuje exprezident.

Podle vládní novely pandemického zákona by mohly nově restrikce proti koronaviru zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady by tak mohly například nařídit testování podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.

Vláda se snaží novelou reagovat na výtky Nejvyššího správního soudu, který mnohá mimořádná opatření v minulosti zrušil. Soud mimo jiné uvedl, že podle stávající normy není možné regulovat provozovny služeb včetně restaurací, ubytování či trhů a tržnic. Nově tak zákon upravuje, že by se regulace týkala všech provozoven podle živnostenského zákona a také právě tržišť a tržnic.

Právníci rvou na kusy vládní novelu pandemického zákona

Domácí

Opatření budou moci současně vydávat pro své resorty také ministerstva obrany a vnitra.

Platnost zákona nakonec bude nejspíš omezená. Zdravotnický výbor Sněmovny totiž doporučil, aby jeho platnost vypršela k 30. listopadu letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám