Hlavní obsah

Otevřeno jen 10 hodin týdně. Před úřady se tvoří fronty

Novinky, ČTK, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na hodiny čekání ve frontách by se měli připravit lidé, kteří si potřebují zaregistrovat nové auto, nechat zlikvidovat staré, vyřídit si pas nebo nový řidičský průkaz, zkrátka cokoliv vyřídit na úřadě. Ty totiž v nouzovém stavu omezují svou pracovní dobu na 10 hodin týdně. Na řadě úřadů, hlavně dopravních, kde se dlouho čeká i bez omezení, se již druhý týden tvoří dlouhé fronty.

Fronty před registrem vozidel v Praze na Bohdalci a ve VysočanechVideo: Novinky

 
Článek

Obecní a krajské úřady mají nyní kvůli šíření koronaviru otevřeno pouze dva dny v týdnu a každý den maximálně pět hodin. Zájemců o vyřízení dokladů či žádostí ale ani v druhém týdnu od zavedení tohoto omezení neubývá, a lidé si tak před úřady počkají i několik hodin.

Například na pražský dopravní úřad na Vyšehradě se v minulém týdnu v obou dnech dostavilo přes 1500 lidí bez objednání, mnozí z nich přitom nedodržovali odstupy a nenosili roušky. Úřad musel být nakonec kvůli karanténě uzavřen, u jednoho ze zaměstnanců se totiž potvrdila nákaza covid-19.

Ani ve středu nebyla situace před pracovišti registrů vozidel lepší. „Čekám tu zhruba hodinu,” popsal muž, který přišel na registr vozidel na pražských Vysočanech. Dorazil půl hodiny před otevírací dobou, přesto stály ještě alespoň čtyři desítky lidí ve frontě před ním.

„Za tři čtvrtě hodiny jsem ušla ve frontě asi 20 metrů. Čekala jsem ale, že to bude horší,” popisuje paní, která se do fronty vybavila knížkou.

„Já si pro jistotu nechal volno a počítám, že tak do těch šesti hodin tu budu,” uvedl respondent na konci fronty.

Foto: Novinky

Registry vozidel v Praze mají otevřeno pouze dva dny v týdnu.

Před dopravním úřadem v pražském Bohdalci dostal každý zájemce od strážníka pořadové číslo, na základě kterého pak byl k úředníkům volán. Lidé tak nemuseli stát v dlouhých frontách, ale mohli se libovolně rozptýlit před úřadem, aby mohli lépe dodržovat rozestupy.

Aby ministerstvo dopravy ulevilo úředníkům od náporu žadatelů, domluvilo se s ministerstvem vnitra na prodloužení platnosti prošlých řidičských průkazů po dobu nouzového stavu. „Lidé s propadlým průkazem tak mohou dál řídit, na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty,” uvádí ministerstvo v tiskové zprávě.

Opatření zatím platí pouze na území České republiky. V případě, že motoristé budou potřebovat výměnu průkazů například kvůli cestám do zahraničí, doporučuje ministerstvo využít rezervačních systémů. O nový doklad lze požádat tři měsíce dopředu.

Úřady nově jen 10 hodin týdně

S podobným omezením úředních hodin by měly přijít i další instituce. Ve středu omezila vláda přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci tvrdil, že by se neměly tvořit fronty. Lidé by se podle něj měli objednávat předem.

Foto: Novinky

Ve frontě před registrem vozidel na pražských Vysočanech udrřovali lidé dvoumetrové rozestupy.

„Všude tam, kde je to možné, nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office," uvedl ministr. Upřednostnit je podle něj třeba písemný, elektronický nebo telefonický kontakt, dokumenty by se měly předávat jen přes podatelnu. Agendy, které nejsou nezbytné, by se podle ministra měly omezit.

To samé by si podle zjištění Novinek přálo i mnoho čekajících ve frontě před registrem vozidel, přesto byli ale nuceni se na úřad dostavit osobně.

„Překvapuje mě, že v dnešní elektronické době paní z úřadu stále trvala na mém osobním setkání. Potřebuji odepsat likvidované vozidlo a nechápu, k čemu mě tady k tomu potřebují. Asi k tomu mají svůj důvod,” uvažovala respondentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám