Hlavní obsah

Oprava Barrandovského mostu má odstartovat na počátku května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rekonstrukce pražského Barrandovského mostu by měla začít v první polovině letošního května. V úterý to řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Při opravách nebude most uzavřen a provoz bude omezen vždy v jednom ze čtyř pruhů v každém směru.

Foto: archiv Pravo, Právo

Barrandovský most v Praze.

Článek

„Nejdůležitější je vyměňovat izolace. Předpjatá lana drží celou konstrukci. Při diagnostice v posledních letech jsme objevili, že lana jsou zkorodovaná, proto je nezbytně nutné, abychom k rekonstrukci přistoupili," řekl Scheinherr.

Oprava Barrandovského mostu vyjde na 600 milionů

Domácí

Jako první začne rekonstrukce snesením a vybudováním nové rampy ze Strakonické ulice.

Technická správa komunikací (TSK) nyní vyhodnocuje nabídky od zhotovitelů stavby a dále projednává možné objízdné trasy.

„Počítá se s objízdnou trasou, která bude vyznačena. Trasa se nyní projednává, stejně jako úpravy na další komunikační síti, tedy na tzv. odlehčovacích trasách. Na objízdných i odlehčovacích trasách bude zákaz rekonstrukcí a oprav," řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Opravy na dlouhá léta 

Rekonstrukce je rozložena do několika let, kdy doprava bude omezena vždy pouze částečně a jenom část stavební sezony. Doplňovat se budou přepínací lana, izolace nebo svodidlové zídky, které jsou v nevyhovujícím stavu. Vyměněny budou povrchy vozovek a TSK opraví části, kde jsou chodníky a rovněž svodidla a osvětlení.

Jaké práce a kdy přesně se budou provádět, zatím není jasné. Bude záležet na výsledku tendru, kdy zájemci museli navrhnout kromě délky oprav také jejich harmonogram a postup.

Pomalé bourání mostu přes D11 bylo v režii TSK Praha, Hřib se omlouvá

Ekonomika

První část soumostí byla otevřena v roce 1983 a most dosud nebyl kompletně opraven. Je součástí městského okruhu a denně ho přejede asi 140 tisíc aut. Loni TSK opravila spodní části mostu. TSK chystá rovněž opravy dalších mostů, mimo jiné Libeňského.

Praha má s mosty problémy dlouhodobě. V roce 2020 byla otevřena nová lávka z Císařského ostrova do Troje. Původní se zřítila na konci roku 2017. Ve špatném stavu je Libeňský nebo Hlávkův most, jejichž opravu TSK připravuje. V případě Libeňského mostu již vybrala dodavatele a práce by měly začít letos. Rekonstrukci vyžaduje také Palackého most.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám