Hlavní obsah

Opozice: Vyčistit ruskou ambasádu. Zametat s námi nebudou

• Aktualizováno

Rozhodnutí Moskvy vyhostit 20 zaměstnanců české ambasády jako odpověď na vypovězení 18 ruských diplomatů z Česka kvůli údajnému podílu Ruska na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 zvedlo ze židle některé opoziční politiky. Po „vyčištění” ruské ambasády v Praze volá například šéf lidovců Marian Jurečka či předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

„Pokud na naší ambasádě v Moskvě nezůstane prakticky nikdo, tak bych úplně stejný postup očekával od naší vlády! Očekávám v pondělí jasnou reakci vlády a vyčištění ruské ambasády v Praze! Reakce musí být naprosto jasná a suverénní, v takové situaci je nutno být nekompromisní!” napsal Jurečka v neděli večer na Twitter.

V dalších příspěvcích pak požadoval zkrácení lhůty, kterou dostali ruští diplomaté na opuštění České republiky na 24 hodin, tedy stejný čas, jaký dostali Češi na ambasádě v Rusku, protože si „nesmíme nechat s*át na hlavu”. Nyní mají vyhoštění pracovníci ruské ambasády čas 48 hodin.

Jurečkovy výkřiky nenechal bez odpovědi vicepremiér a šéf resortů vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček: Mariane, vůbec tomu nerozumíš

„Mariane, vůbec tomu nerozumíš a chceš na tom vytloukat politické body. ČR musí držet slovo. Navíc pro ty Rusy musí přiletět letadlo. Nebo ty je do Moskvy odvezeš? Je to od Rusů nefér, ale my to zvládnem, pošlem speciál a odletíme se vztyčenou hlavou,” reagoval na Jurečkův požadavek Hamáček.

Následně připustil, že se šéfem KDU-ČSL věc probere osobně.

Filip a Okamura zjištěním o Vrběticích zatím nevěří

Domácí

Podobně jako Jurečka reagovali i další šéfové stran koalice Spolu. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová připomněla, že Rusové jsou viněni z teroristického útoku, přitom se chovají ublíženě. „ČR vyhostilo ruské agenty, žádné diplomaty. Rusko, které je zodpovědné za teroristický útok ve Vrběticích, ohrožení tisíců lidí v okolí a smrt dvou otců od rodin, by mělo sklapnout,” napsala Novinám Pekarová Adamová s tím, že vláda by měla být razantnější.

„Vláda by měla vyhostit všechny ruské 'diplomaty' a důrazně vysvětlit Rusům, že už budeme fungovat jen ve stavu 1 ku 1,” dodala s tím, že už není na co čekat.

Zastoupení Ruské federace v Česku má asi 120 pracovníků, oproti tomu má Česko v Rusku asi 60 pracovníků.

Ruská ambasáda má 120 lidí, v Rusku je 60 zástupců Česka

Domácí

Konec „podivné hry na kamarádství”?

Podle šéfa ODS Petra Fialy by vláda měla kvůli tomuto závažnému zjištění rychle zkoordinovat postup s EU a NATO, protože je potřeba „silné mezinárodní diplomatické reakce”.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan je pro to, aby Česko povolilo na ruské ambasádě stejný počet diplomatů, jaký zůstane na té české v Moskvě, tedy zhruba pět.

Jeho koaliční pirátský protějšek Ivan Bartoš považuje vyšší počet vyhoštěných českých diplomatů za pravděpodobné nepřiznání viny a selhání. Počet diplomatů byl měl být 1:1. „Za skandální považujeme, že byl vyhoštěn i zástupce velvyslance jakožto druhý nejvýznamnější představitel naší země,” napsal Novinkám Bartoš.

„Vláda by se ale především měla soustředit na koordinaci postupu se spojenci a strategicky omezovat prostor pro působení ruských tajných služeb,” doplnil.

Kolář: Rusové paralyzovali českou ambasádu. Musíme vyhostit všechny jejich diplomaty

Domácí

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa jde o „typickou reciprocitu”. Co se týče vyhošťování, tak prý sdílí názor bezpečnostního experta Andora Šándora. Ten vyhoštění 18 ruských diplomatů považuje za bezprecedentní. „Pokud ale i Rusové vyhostí stejný počet českých diplomatů, můžeme své velvyslanectví v Moskvě rovnou zavřít,” uvedl například v nedělním rozhovoru pro server Aktuálně.cz Šándor.

Okamura zdrženlivý, chce důkazy

Nejzdrženlivější přístup razí šéf SPD Tomio Okamura, který argumentuje nedostatkem důkazů. „Do doby než se záležitost projedná ve Sněmovně a všichni uvidíme na základě čeho se obvinění zakládají, bych nezhoršoval vztahy, které jsou už tak vyhrocené a napjaté,” napsal Novinkám Okamura.

Všeobecně řečeno by podle něj takovéto kroky v zahraniční politice měly být reciproční, avšak musí to mít řádně zdůvodněno. „Měly by se ale zakládat na faktech, která teď neumíme posoudit,” doplnil s tím, že požádal šéfa sněmovního bezpečnostního výboru Radka Kotena (SPD) o svolání výboru, kde by šéfové zpravodajských služeb důkazy předložili.

Za Českou republiku se postavily a počínání Ruska odsoudily kromě Slovenska také Lotyšsko, Velká Británie či USA.

Okolnosti výbuchů muničních skladů ve Vrběticích

Domácí

Celá kauza odstartovala v sobotu večer, kdy český premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s Hamáčkem oznámili, že české bezpečnostní složky odhalily zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám