Hlavní obsah

Opozice potrápí vládu za amnestii, potřebných 101 hlasů ale nemá

Právo, jov, rsk, tin

Vláda Petra Nečase (ODS) bude ve čtvrtek čelit dalšímu pokusu o vyslovení nedůvěry ze strany ČSSD. Soc. dem. vadí amnestie, kterou udělil prezident Václav Klaus a premiér ji podepsal. Opozice ale potřebný počet 101 hlasů ke svržení vlády nemá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opozice ve Sněmovně

Článek

„Je to zneužití hysterické vlny kolem amnestie,“ vzkázal ve středu Klaus. [celá zpráva]

Levice má 80 hlasů, véčkaři k tomu přidají jedenáct. Zatopit slovně Nečasovi se ale chystá nejen opozice, ale i politici TOP 09, LIDEM a dokonce jeho vlastní poslanci.

Ivana Weberová z ODS už vzkázala, že vládu sice podpoří, ale že chce dát jasně najevo, že se od amnestie distancuje. „Prezident udělal velkou chybu, když udělil amnestii v takovém rozsahu. Měl si předtím udělat právní analýzu. Ne poté, když už bylo pozdě,“ řekla Právu poslankyně, vzděláním právnička.

Amnestii kritizují i další poslanci ODS. „Signály od poslan­ců, že z amnestie nejsou nadšeni, mám, to nepopírám. Nemám ale žádné signály, že by kvůli tomu někdo z nás hlasoval jinak, než se čeká,“ řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda.

Hlavně mě bude mrzet, že nás zítra nenavštíví pan prezident, protože se Sněmovna schází kvůli amnestii.
poslanec Petr Gazdík

Podle vicepremiérky a šéfky LIDEM Karolíny Peake si opozice pro svůj „oblíbený sport“, tedy vyjadřování nedůvěry vládě, zvolila vděčné téma. Zároveň dodala, že Klausovo rozhodnutí a Nečasův podpis obhajovat nehodlá.

„Považuji to za nepochopitelnou chybu. Rozhodnutí je to bohužel nevratné. ČSSD ale také nebudu na jejich estrádě sekundovat ani já, ani kolegové z klubu (je jich osm). Opozici svými hlasy LIDEM nepodpoří,“ řekla Právu. „Asistovat v estrádě opozice“, jak to Peake označila na tiskové konferenci, nechce ani TOP 09 a Starostové. Šéf jejich klubu Petr Gazdík řekl, že se k tomu vyjádří asi jen on za celý klub.

„Hlavně mě bude mrzet, že nás zítra nenavštíví pan prezident, protože se Sněmovna schází kvůli amnestii. A ač jsem splnil domácí úkol od prezidenta a amnestii prostudoval, mám celou řadu otázek, na které jsem nenašel odpověď,“ řekl Právu Gazdík. Narážel na to, že vláda chtěla Václava Klause dostat na plénum, ale prezident odmítl.

Vládě by kromě koaličních poslanců měli pomoci i nezařazení zákonodárci jako Pavel Bém či Michal Doktor (dříve ODS).

Dorazí odsouzený Pekárek z ODS?

Je otázka, zda se schůze zúčastní i pravomocně odsouzený poslanec Roman Pekárek. Tomu nedávno soud vyměřil pětiletý trest za korupci, mandátu se nicméně vzdát odmítl. „Nemáme legální páky přinutit ho k tomu, aby se mandátu vzdal,“ řekla Weberová.

Poslanci soc. dem. by se na jednání o vyslovení nedůvěry měli dostavit v plném počtu. ČSSD má 54 zákonodárců.

„Předpokládám, že budeme všichni. Nemám informaci, že je některý z členů klubu natolik nemocen, že by se nemohl dostavit,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Jeroným Tejc.

Také komunisté, kterých je ve Sněmovně 26, počítají s plnou účastí. „Nikdo není omluven, budeme v plné sestavě,“ sdělil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Kateřina Klasnová, předsedkyně klubu VV, který má 11 členů, Právu potvrdila, že dnes budou všichni hlasovat proti vládě.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ve středu odmítl kritiku představitelů vládní koalice, že opozice předvede jen další divadlo. „O žádnou estrádu v tomto případě nejde a ty důvody jsou mimořádné, proč jsme k tomu kroku přistoupili,“ řekl.

Poukázal na případy amnestie v miliardových hospodářských kauzách. Zaorálek přitom vyslovil podezření, že organizovaný zločin má dosah až na Hrad. „Organizovaný zločin prorostl až do struktur nejvyšších,“ je přesvědčen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám