Hlavní obsah

Opozice zneužila amnestii k politické hře, řekl Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus kritizoval opozici, která na čtvrtek prosadila hlasování o nedůvěře vládě kvůli vyhlášení amnestie. Klaus to řekl v rozhovoru, který ve středu odvysílala Česká televize (ČT). Podle něj opozice amnestii zneužila k politické hře.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

"Je to využití amnestie a té hysterické vlny, která se kolem ní vytvořila, k řešení úplně jiných politických témat, v daném případě standardnímu souboji opozice vůči vládě," uvedl prezident.

ČSSD hlasování o nedůvěře zdůvodnila tím, že premiér Petr Nečas (ODS) amnestii podepsal, vláda za ni má odpovědnost. [celá zpráva]

Opozici vadí především ta část amnestie, která zastavuje trestní stíhání v kauzách s maximální trestní sazbou deset let, které se vlečou déle než osm let. V rámci toho soudy zastavily stíhání některých obviněných v kauze H-systém nebo soudce Jiřího Berky, který byl odsouzen na devět let.

Na tuto část amnestie si stěžuje i skupina 30 senátorů u Ústavního soudu. [celá zpráva]

Prezident v ČT řekl, že "filozofie amnestie vznikala několik let" a jejím hlavním cílem bylo odpustit a prominout trestné činy, za něž se na Západě už do vězení neposílá. "Vytahovat jednotlivé případy lidí, které neznám a u kterých by mě nenapadlo, že do té kategorie zapadají, je nesmyslné," řekl.

Kritiku svého kroku označil za hysterickou.

Reklama

Výběr článků

Načítám