Hlavní obsah

ON-LINE: Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Novinky, ČTK, zpe, ren
Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý schválili státní rozpočet na příští rok. Stát bude hospodařit se schodkem 50 miliard korun. Jednání jsme pro vás sledujeme on-line.

Záznam: Poslední jednání Sněmovny v letošním roceVideo: psp.cz/ ČTK

 
Článek

20:09 - Sněmovna schválila rozpočet na rok 2018. Pro hlasovalo 140 poslanců ze 199 přítomných. Proti zvedlo ruku 31 zákonodárců z řad ODS a TOP 09. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

19:09 - ODS neprosadila návrh, aby Sněmovna odebrala z několika rozpočtových kapitol celkem 28,2 miliardy korun a přesunula je do obsluhy státního dluhu.

18:44 - Pekarová Adamová (TOP 09) neprosadila v dílčím hlasování o rozpočtu přesun 7,5 mld. Kč na platy učitelů z podpor agropotravinářského komplexu.

18:40 - Ministerstvo školství asi dostane 100 miliónů korun navíc na učební pomůcky pro speciální školy. V dílčím hlasování to podpořila Sněmovna.

18:36 - ANO, ČSSD a lidovci se shodli přidat 3,3 miliardy na sociální služby. Těsně před hlasováním o úpravách státního rozpočtu to ČTK a České televizi řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Bez zvýšení prostředků na sociální služby nejméně o tři miliardy korun nechtěli lidovci a ČSSD podpořit rozpočet jako celek.

18:18 - Sněmovna bude hlasovat pozměňovací návrhy na přesuny uvnitř rozpočtu a těch se sešla pěkná řada. Jejich celkový objem činí přes 100 miliard korun, mělo by se uskutečnit kolem osmi desítek hlasování.

17:36 - Poslanci mají 30 minut pauzu na jednání klubů.

17:00 - Podle poslance ODS Jana Skopečka minulá vláda připravila špatný rozpočet. „Není hospodárný, dále zvyšuje přerozdělování a bobtnání státu,” kritizoval Skopeček.

16:26 - Poslanci se vrátili k projednávání o rozpočtu.

16:25 - K opakování volby šéfa komise pro kontrolu GIBS vyzval i šéf poslanců ANO Faltýnek, tak předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Volba by se měla konat po ukončení jednání o rozpočtu.

16:18 - Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek souhlasí, aby se volba předsedy komise pro kontrolu GIBS opakovala. „Podle našeho názoru pan Ondráček nebyl zvolen,” prohlásil Kalousek.

16:17 - Šéf poslanců SPD Radim Fiala chce, aby se volba opakovala.

16:10 - Poslanci se dohadují kvůli postupu ve volbách šéfů komisí.

15:45 - Poslanci si vzali do 16:00 pauzu na druhé hlasování o předsedovi komise pro OKD i na jednání klubů.

15:35 - Předsedkyní komise pro Ústavu ČR byla zvolena Kateřina Valachová z ČSSD. Předseda vyšetřovací komise pro OKD v prvním kole zvolen nebyl. Nejblíže byl kandidát Pirátů Lukáš Černohorský. Výsledky oznámil také Martin Kolovratník.

15:34 - Výsledky volby šéfa komise GIBS potvrdil oficiálně předseda volební komise Martin Kolovratník z hnutí ANO. „Pan poslanec Ondráček získal 95 hlasů a stává se předsedou této komise,” řekl Kolovratník.

15:28 - Podle předsedy poslanců SPD Radima Fialy se však k rozpočtu mají přihlásit i lidovci, kteří ve vládě byli také.

15:27 - „Jestli se vám rozpočet nelíbil, měl jste právo ho změnit, aby to byl rozpočet vaší vlády. Ale neříkejte, že to není vás rozpočet,” řekl Bartošek na adresu Babiše.

15:25 - U pultíku ve Sněmovně se postupně střídají poslanci a komentují změny v rozpočtu. Místopředseda lidovců Jan Bartošek zdůrazňuje, že chtějí navýšit peníze na sociální služby o 3,5 miliardy.

15:14 - Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Babišovi řekl, že je možné rozpočet novelizovat, pokud tak učiní, bude ho podle něj TOP 09 podporovat.

15:12 - Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček byl napodruhé zvolen šéfem komise pro kontrolu GIBS. Poslanec, jemuž mnozí vyčítali předlistopadové angažmá u pohotovostního pluku někdejší Veřejné bezpečnosti, získal 95 hlasů ze 179. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

15:11 - „Mohu slíbit, že pokud naše vláda bude pokračovat, budeme se snažit, abychom našli peníze na sociální služby, které chybějí zejména krajům na opravy silnic,” doplnil Babiš s tím, že schůzku s kraji plánuje na 4. ledna.

15:10 - Andrej Babiš na plénu Sněmovny vystoupil a řekl, že nejde o rozpočet této vlády, ale o rozpočet vlády minulé koaliční. „O to víc mě udivuje, že od koaličních partnerů přicházejí různé návrhy. Nedělejme politická gesta, když jsme u toho byli,” řekl Babiš.

15:02 - O hlasování o celém rozpočtu se okamurovci ještě poradí. „Rozhodneme se na základě hlasování o pozměňovacích návrzích,” řekl Okamura.

15:00 - Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že by rozpočet zeštíhlil, třeba o výdaje na Senát, který by nechal „vyhladovět”. Je podle něj zbytečný.

14:49 - Návrh rozpočtu sepsul lídr ODS Petr Fiala. „My tento rozpočet nepodpoříme. Považujeme ho za málo ambiciózní, nehospodárný a hluchý a slepý k rizikům, že současný ekonomický růst nebude trvat věčně,” prohlásil Fiala na tiskové konferenci.

14:44 - Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek na tiskové konferenci před začátkem schůze Sněmovny podotkl, že rozpočet je ještě z dílny minulé vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL. „Očekáváme, že se k tomu bývalí koaliční partneři postaví tak, že podpoří původní návrh rozpočtu,” prohlásil Faltýnek.

14:36 - Sněmovna pokračuje v jednání. Na programu je nyní návrh státního rozpočtu na rok 2018. Výsledky voleb o šéfovi vyšetřovací komise k OKD a komise pro kontrolu GIBS budou vyhlášeny později.

14:14 - Poslanci právě z důvodu voleb do 14:35 přerušili jednání.

14:13 - Volit se bude i předseda kontrolní komise pro OKD. Na post kandiduje Lukáš Černohorský z Pirátů, Pavla Golasowská z KDU-ČSL a Lubomír Volný z SPD.

14:05 - Debata k druhému kolu volby Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS byla ukončena už minulý týden. Poslanci proto nyní budou jen volit. Minulý týden v prvním kole získal 85 hlasů a pro zvolení bylo třeba 94 hlasů.

14:03 - Poslanci by měli také řešit, kdo bude předsedou vyšetřovací komise k OKD.

14:00 - Začala poslední letošní schůze Sněmovny. Podle informací Novinek chtějí poslanci rozpočet schválit během úterý, i kdyby měli jednat do noci.

O Ondráčkovi dolní komora hlasovala už minulý týden. Poslanec však v prvním kole neuspěl. Někteří zákonodárci mají totiž problém s jeho minulostí. Ondráček byl před listopadem 1989 členem pohotovostního pluku SNB, kde se podílel na potlačování demonstrací proti režimu. Vysloužil si tak přezdívku „komunistická mlátička”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Debata o jeho práci v čele komise se ve Sněmovně vede několik posledních týdnů. Premiér Andrej Babiš (ANO) komunisty vyzval, aby zvážili Ondráčkovu kandidaturu. Ti však řekli, že na ní trvají. [celá zpráva]

Sněmovna bude také schvalovat finální návrh státního rozpočtu na příští rok. Schodek rozpočtu bude 50 miliard a měnit už se nebude. Poslanci však budou rozhodovat o přesunech peněz uvnitř rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám