Hlavní obsah

Přehledně: Omezení, která platí i po dnešku

Právo, Jan Martinek

Přestože se v pondělí v Česku rozvolnila drtivá většina protiepidemických opatření, některá omezení a zákazy stále platí. Povolené jsou například hromadné akce, ale pouze do 300 osob. Vláda chce sledovat situaci a další rozvolnění plánuje v červnu. Od 8. června by se mohlo na akci sejít 500 lidí a od 22. června maximálně tisícovka. Akce pro více než tisíc lidí zřejmě zůstanou tuto letní sezonu zakázané.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Od 25. května je nošení roušek venku dobrovolné. Povinnost mít je nasazené však dál platí uvnitř budov a v MHD.

Článek

Ačkoliv venku už lidé sundali roušky, jejich nošení je stále povinné: ministerstvo zdravotnictví pouze rozšířilo výjimky, kde se nosit nemusí. V mimořádném opatření dostupném na webových stránkách koronavirus.mzcr.cz se výslovně uvádí, že povinnost nosit ochranu úst a nosu trvá ve vnitřních prostorách kromě bydliště, v MHD, ale také na všech ostatních místech, kde se nacházejí alespoň dvě osoby v bližší vzdálenosti než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

Výjimku z nošení roušky ve vnitřních prostorech mají už od minulého týdne lidé pracující v kancelářích (pokud jsou od sebe vzdáleni na dva metry), nově se povinnost ochrany obličeje nevztahuje na školy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ty zůstávají zavřené s výjimkou prvních ročníků základních škol a přípravných tříd, kde docházka není povinná, a posledních ročníků základních a středních škol. Maturanti do školy můžou, stejně jako žáci devátých tříd, v jedné třídě může být maximálně patnáct žáků. Žáci speciálních škol se zatím do lavic vrátit nesmí, během června by se ale tyto školy mohly otevřít také.

Počínaje pondělím se otevřely restaurace, bary a další provozovny, všechny ale musí v jedenáct večer zavřít a otevřít mohou až v šest ráno. Občerstvení zakoupené venku (například u stánku nebo výdejového okénka, která mohou mít otevřeno i v noci) musí lidé konzumovat minimálně deset metrů od místa, kde je koupili.

V zoologických a botanických zahradách, které mají od 25. 5. otevřeny i vnitřní prostory, je stále počet návštěvníků v jednom dni omezen, aby nepřesáhl 150 na hektar.

Na Karvinsku roste počet nakažených, mimořádná opatření se rušit nebudou

Koronavirus

V obchodech s oděvy stále platí, že šaty a boty si může zákazník vyzkoušet až po vydezinfikování rukou, přičemž vrácené zboží se musí na 24 hodin uložit „do karantény“ a teprve po dni se může nabízet zákazníkům.

Z holičství může zákazníka či člena personálu provozovatel vykázat, pokud má teplotu vyšší než 37 stupňů Celsia či jiné příznaky onemocnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám