Hlavní obsah

Olomoucký kraj vyhlásil sbírku na pomoc lidem postiženým povodní

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucké hejtmanství zveřejnilo ve čtvrtek číslo krajského sbírkového účtu, na které mohou lidé připívat peněžními dary na pomoc těm, které v noci na pondělí postihly na Olomoucku a Šumpersku bleskové povodně.

Povodně po bouřkách v Olomouckém krajiVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

„Peníze mohou lidé posílat na sbírkový účet 123-0754200287/0100. Přispět mohou jednotlivci i firmy,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Eva Knajblová.

„Podle prvotních odhadů způsobily bleskové povodně škody za stovky miliónů korun. Například v Šumvaldu je zasažena třetina všech obyvatel. Sbírka bude probíhat celý rok. Předem velmi děkuji všem, kteří se do ní zapojí,“ dodal olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Voda rychle přišla a rychle odešla. Zůstalo jen bláto, popisuje obyvatel Šumvaldu

Domácí

Peníze ze sbírky budou podle něj rozděleny mezi obce podle míry jejich postižení. „Nechceme jim nijak diktovat, na co je mají použít. V obcích sami nejlépe vědí, jak s nimi co nejefektivněji naložit,“ doplnil hejtman.

Veřejnou sbírku již vyhlásila na pomoc postiženým i Charita. Do oblasti míří například dodávky ošacení, pitné vody nebo hygienických pomůcek.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vodní příval značně poškodil některé rodinné domy.

Lidem z vytopených obcí pomáhají s odstraňováním škod jak krajští hasiči, tak i dobrovolníci. Hasiči, kteří mají ve čtvrtek v postižené oblasti 25 jednotek, podle jejich mluvčí Lucie Balážové mj. zpevňují pomocí kamenů část břehů řeky Oskavy, na některých místech čerpali i vodu ze studní a sklepů.

Zdejší objekty procházejí statici, několik jich už doporučili vzhledem k jejich stavu k demolici.

Hasiči po bouřkách zachraňovali lidi z rozvodněných řek, jeden mrtvý

Domácí

Záplavy, které postihly Olomoucko a Šumpersko, si vyžádaly jednu oběť. Je jí 48letá žena z Břevence, místní části Šumvaldu. Pohřešována je dosud 74letá žena z Oskavy na Šumpersku, kterou smetl vodní příval, když se pod ní utrhl břeh rozvodněného potoka.

Povodně na UničovskuVideo: Policie ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám