Hlavní obsah

Voda rychle přišla a rychle odešla. Zůstalo jen bláto, popisuje obyvatel Šumvaldu

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

„Bydlím tu dvaačtyřicet let a tohle jsem tady ještě nezažil. Šlo to strašně rychle. Za chvíli bylo vše pod vodou,“ řekl Právu v pondělí ráno v Šumvaldu na Olomoucku Luděk Dobrozemský.

Luděk Dobrozemský a jeho zatopená dílnaVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Obec patří v Olomouckém kraji mezi nejpostiženější lokálními povodněmi, které zapříčinily v noci na pondělí v části Olomoucka a Šumperska přívalové deště. Místy v bouřkách napršelo až 70 mm srážek.

„Napřed mi voda valící se po silnici z rozvodněného potoka Dražůvka zaplavila barák, krátce nato se prudce zvedla i hladina mlýnského náhodu za domem,“ konstatoval Dobrozemský, který v rodinném domě provozuje autoservis a na zahradě za ním má uskladněná nakoupená ojetá auta.

Potok Oskava se podle něj během chvíle zvedl o dva metry, voda sahala půl metru nad most, který má před domem.

Povodně na UničovskuVideo: Policie ČR

„Zatopená byla auta až po přístrojovou desku. Zničeny jsou také stroje a přístroje v dílně za statisíce, i když něco se nám podařilo zvednout. Vše se ale zachránit nedalo,“ poznamenal Dobrozemský.

Velká voda již podle něj v Šumvaldu byla, ale to, co přišlo v noci na pondělí, bylo něco zcela mimořádného. Jen v korytě mlýnského náhonu se podle něj voda zvedla během chvíle o dva a půl metru. Rozlila se i po domě, kde dosahovala výše kolem půl metru.

„To nejhorší je bláto. Voda, jak rychle přišla, tak poměrně rychle odešla, ale bláto zůstalo. Je všude,“ doplnil Dobrozemský

 Ze zvířat přežili jen pes a kočka

Škody sčítá i jeho soused Rudolf Olbrich. „Všechno bylo pod vodou. Prostě Sodoma Gomora,“ posteskl si. On sám byl v době, kdy se Šumvald ocital pod vodou, u syna, kterého v blízké vsi zasáhla povodeň o něco dříve.

Rudolf Olbrich má zatopený důmVideo: Miloslav Hradil, Právo

„Dostat se zpět bylo složité. Všechno bylo pod vodou. Podařilo se mi to až po dvou hodinách. Manželka zůstala uvězněná v garáži, kam schovávala psa a kočku. Do domu se již přes silný proud vody, který se valil přes mostek, dostat nemohla. V domě byla vodou uvězněná skoro devadesátiletá maminka. Měl jsem strach, co s ní je,“ svěřil se Právu Olbrich s tím, že naštěstí vše dobře dopadlo.

„Jak voda klesla, maminku jsme vynesli nahoru, manželku vyprostili hasiči s lodí,“ uvedl Olbrich. Voda mu zaplavila rodinný dům, garáž, stodolu i blízké pole. „Všechno je zlikvidované nebo poničené. Mrtvá jsou i všechna zvířata, která jsem choval. Jen pes a kočka to v garáži přežili,“ dodal Olbrich.

Voda mu vzala sudy s obilím, poškodila i přístroje v garáži, například kompresor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám