Hlavní obsah

Okamurovci se hádají o podezřelé smlouvy za kampaň

Právo, Jan Martinek

Válka v hnutí Úsvit pokračuje. Předseda Tomio Okamura, kterému nejprve vypověděla poslušnost většina poslaneckého klubu a posléze i celé předsednictvo, nyní požaduje po zbytku hnutí zaplatit peníze agenturám, které měly s Úsvitem spolupracovat na komunální kampani, jinak podá návrh na zrušení hnutí Úsvit.

Foto: repro Právo

Protokol o službách za prosinec 2014

Článek

Podle zbytku hnutí se ale jednalo o nastrčené agentury a Okamura inkasoval peníze sám. Jde například o smlouvu se společností 10 minutes, s. r. o., kterou Okamura společně s místopředsedou Janem Zilvarem podepsali v srpnu 2014. Za agenturu smlouvu podepsala Lenka Bartošová, která je podle obchodního rejstříku jediným zástupcem firmy. Společnost nemá žádné webové stránky.

„Je to společnost, kterou přivedl pan Okamura s tím, že je dlouhodobě zná a spolupracuje s nimi. Já jako statutární orgán jsem připojil svůj podpis, protože jsem nechtěl ohrožovat komunální kampaň. Ale záhy nám bylo divné, že jsme od té agentury nikdy nikoho neviděli a všechny předávací protokoly nosil vždy pan Okamura osobně. Brzy se ukázalo, že plnění bylo jedině a pouze na jeho osobu,“ řekl ve čtvrtek Právu Zilvar, který se přidal na stranu vzbouřenců proti Okamurovi. Ti zakládají novou stranu, ačkoliv zůstávají v klubu Úsvitu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přinesl jsem to na předsednictvo, které s těmi platbami nesouhlasilo a pozastavili jsme je,“ dodal Zilvar.

Osm hodin práce na jednom dotazu

Podle smlouvy a předávacích protokolů, které má Právo k dispozici, si firma 10 minutes za práci účtovala částky, které přinejmenším vzbuzují pochybnosti: vyplývá z nich, že si brala za hodinu práce čtyři tisíce korun plus DPH. Firma vykázala například osm hodin práce na zpracování odpovědi na dotaz webového serveru ohledně čínské ekonomiky. Na návrhu odpovědí pro „velký bilanční rozhovor“ pracovala dokonce dvanáct hodin. Za práci na návrhu odpovědí ohledně výročí úmrtí exprezidenta Václava Havla si společnost opět vypsala dvanáct hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci hnutí Úsvit. Zleva Karel Fiedler, Petr Adam, Jiří Štětina, Marek Černoch, Olga Havlová, David Kádner a Jana Hnyková.

„Nejférovější způsob je podezřelé smlouvy vypovědět a nahradit je otevřeným výběrovým řízením,“ řekl Právu Zilvar. Ten také řekl, že Okamura hrozí zrušením hnutí.

„Na schůzce s panem Okamurou jsme zjistili, že pokud neuhradíme peníze za platby, on nebo (bývalý místopředseda) Jaroslav Novák navrhnou zrušení hnutí, podají podnět na ministerstvo vnitra,“ řekl Zilvar. „Za první dva měsíce to bylo zhruba půl miliónu korun s DPH,“ dodal.

Vzbouřenci pověřili poslance Jiřího Štětinu, aby do příštího úterý vypracoval zprávu, ve které hospodaření Úsvitu prošetří. „Divím se aktivitám pana Okamury, který ví, že pan Štětina vystoupí příští úterý se svou zprávou. Vnímám to jako snahu otočit vnímání procesu jinam,“ řekl Právu Zilvar.

Okamura: Hrají o 20 miliónů

Okamura Právu řekl, že zrušením Úsvitu nehrozil. „Pouze jsem upozornil na to, že musíme dostát oprávněným závazkům,“ řekl Právu ve čtvrtek.

„Pučisté“ v Úsvitu se jej prý snaží dehonestovat. „Hrají o dvacet miliónů v pokladně, jestli si na ně sáhnou a vystrnadí mě,“ uvedl Okamura. Kvůli hospodaření Úsvitu podal trestní oznámení, kterým se podle něj již začala zabývat policie.

Částky, které za kampaň Úsvit vyplácel, podle něj podezřelé nejsou. „Ano, stálo to peníze, uznávám. Ale násobně menší peníze, než za co platí jiné parlamentní strany. Ta společnost odváděla každý den práci, která je násobně dražší. Za čtyři měsíce spolupráce nebyl jediný můj výrok mediálně zpochybněn, takže se nám spolupráce velmi vyplatila. Uchránili nás od dehonestací, které by způsobily mnohamiliónové škody,“ řekl Okamura.

Ten také uvedl, že už v říjnu objednal hloubkový audit účetnictví Úsvitu. „Projeli hodinové sazby, všechny výkazy, všechny šanony. Státní auditor konstatoval, že je u nás všechno v naprostém pořádku a vzorně doloženo,“ řekl Okamura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám