Hlavní obsah

Za Piráty usedne v Senátu Michálek, který upozornil na údajnou korupci

Praha

Za Prahu 2 bude senátorem Libor Michálek (za Piráty). Porazil sociálního demokrata Stanislava Křečka. Nestraníka Michálka (43) navrhly společně KDU-ČSL, Strana zelených a Česká pirátská strana. Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí se profiluje jako protikorupční aktivista.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Článek

Michálek zvítězil i v prvním kole, kdy mu dalo hlas 5520 voličů (24,31 procenta). Pro Křečka před týdnem hlasovalo 4046 lidí (17,82 procenta). V roce 2006 se v Praze 2 stala senátorkou Daniela Filipiová (ODS), která dnes post v horní komoře obhájila, ale v jiném pražském obvodu.

Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí, který upozornil na údajnou korupci, což vedlo v prosinci 2010 k demisi tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), který šéfoval volební kampani občanských demokratů. Kauza, ve které byl Drobilův někdejší poradce Martin Knetig obviněn z nepřímého úplatkářství, ale zatím vyzněla do ztracena. Knetiga koncem srpna soud osvobodil a případ exministra Drobila, vyšetřovaného kvůli podezření, že chtěl nabídkou křesla náměstka uplatit Michálka, policie odložila.

Michálek absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a poté manažerský program na Masarykové univerzitě v Brně. Pracoval jako makléř ve Fondu národního majetku, poté v dohledu nad kapitálovým trhem na ministerstvu financí. Působil jako konzultant pro licenční standardy ve Světové bance, byl ředitelem odboru kolektivního investování v Komisi pro cenné papíry a na stejné pozici pracoval i v České národní bance (ČNB). Na MŽP přešel z postu experta dohledu nad finančním trhem v ČNB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám